Обама отново пред Маккейн – вече с 9%, според ново проучване
Обама отново пред Маккейн – вече с 9%, според ново проучване / снимка: БГНЕС

Демократът Барак Обама води пред своя опонент – републиканеца Джон Маккейн, с 9% в надпреварата за Белия дом само две седмици преди президентските избори на 4 ноември в САЩ. Това сочат резултатите от проучване на Ройтерс и C-SPAN/Zogby. За Обама биха гласували 51% от гласоподавателите срещу 42% за Маккейн.

Статистическата грешка на изследването е 2,9%. По-рано бе обявено, че преднината на демократа Обама е 10%.

Най-малко 30 процента от американците ще гласуват предсрочно на президентските избори в Съединените щати. Това сочи проучване на института "Галъп", предаде ИТАР-ТАСС. Според сондажа до момента вече са гласували 11 процента от избирателите. Други 19 процента възнамеряват да се възползват от това си право до 4 ноември, за когато са насрочени изборите.

В петък гласуваха предсрочно президентът Джордж Буш и първата дама Лора Буш. Говорителката на Белия дом Дейна Перино уточни, че двамата са дали гласа си за кандидата на републиканците Джон Маккейн.

Предсрочното гласуване набира все по-голяма популярност в САЩ, отбелязва ИТАР-ТАСС. На президентските избори през 2000 г. от тази възможност се възползваха 15 процента от избирателите, на тези през 2004 г. – 20 процента, а на изборите за Конгрес през 2006 г. – 25 процента.