Няма опасност за хората, кръщавани в река Йордан
Няма опасност за хората, кръщавани в река Йордан / БГНЕС

Израелските власти увериха, че нивото на замърсяване на река Йордан позволява да бъдат извършвани кръщения без риск за здравето на хората, опровергавайки твърденията на неправителствена организация, че замърсяването е станало нетърпимо, предаде Франс прес.

Бактериологичните проби от Каср ал Яхуд, на брега на реката в която е кръстен Исус Христос, показват, че водата позволява да продължат да бъдат извършвани кръщения, обявиха израелските военни, отговарящи за окупирания Западен бряг. Според тях пробите показват наличие на 88 бактерии от типа коли от фекалии на 100 милилитра вода, а според министерството на здравеопазването допустимият праг е 1000 бактерии.

Израелският министър на туризма Стас Мисежников приветства резултатите. "Доволен съм, че туристите, които са толкова важни за Израел, могат да продължат да идват тук, за да бъдат кръстени във водите", каза той, цитиран от БТА.

Въпреки това екологичната асоциация "Приятели на Земята/Близък изток" отново призова да не се продължава с потапянето във водите на река Йордан на мястото, където Исус е бил кръстен според християнската традиция. Количеството на бактериите варира в зависимост от нивото на водата и проби, извършени в различни моменти, разкриват доста завишено количество на колибактерии, аргументираха се природозащитниците.