/ БТА
Русия предупреди, че ще порази цели в Киев, съобщи BBC, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната. В него се отправи и предупреждение към жителите на Киев, че руската армия се готви да порази цели в украинската столица. Минути преди 19 часа българското време дойде и информация за първите жертви - петима загинали при извършената по-рано атака срещу телевизионната кула в Киев.

 
В изявление, публикувано във вторник следобед, руските власти заявяват, че техните сили се готвят да нанесат „високо прецизни удари“ срещу „технологични центрове на украинската служба за сигурност и 72-ри главен PsyOps център в Киев“.

Ракетна атака по телевизионната кула в Киев (ВИДЕО)

„Призоваваме украинските граждани, които се използват от националисти за извършване на провокации срещу Русия, както и жителите на Киев, живеещи в близост до релейни станции, да напуснат домовете си“, се добавя в изявлението. Длъжностните лица твърдят, че ударите се извършват, за да се "предотвратят информационни атаки срещу Русия". 

В късния следобед руските сили атакуваха телевизионната кула в украинската столица Киев, прекъсвайки сигнала, предаде Ройтерс. От сградата излиза пушек, като все още не е ясно дали самото съоръжение е било ударено или прилежаща към него инфраструктура.

 


МВнР на Украйна нарече атаката "варварски акт", разкривайки, че в близост до кулата се намира мемориал, в памет на загиналите евреи на Бабин Яр. В момента тече работа по възстановяване на прекъснатия сигнал, съобщи местният телевизионен канал "1+1".

Междувременно властите в Киев призоваха за хуманитарна помощ към жителите на столицата, съобщи агенция УНИАН.

Беларус иска от Путин да разположи още ракети край Минск

В обръщение на кмета Виталий Кличко в Телеграм се казва, че „въпросът с обезпечаването на военните е решен, а сега трябва да бъдат подсигурени техните близки и роднини, жителите на столицата, които са останали вкъщи или са в укритията“.

Според Кличко трябва да бъдат подсигурени медикаменти, храна и стоки от първа необходимост първо на тези, които имат най-голяма нужда от тях - самотни възрастни хора, хора с увреждания и майки с малки деца.

Рано тази сутрин АФП съобщи, че по данни на два източника - дипломатически и свързан със сигурността, Москва се готви да започне нова масирана военна атака над Киев.

Сателитни снимки показват руски конвой, който се простира на десетки километри и бавно напредва към украинската столица. Според украинския генерален щаб Москва прегрупира силите си за нападение на Киев и други големи градове.

Предполага се, че колоната е дълга около 64 километра. На по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени и допълнителни наземни сили и хеликоптери.