Харков разрушения
Харков разрушения / БГНЕС
Украйна съобщава за продължаващи обстрели от страна на Русия. Украинските власти съобщават за нападения в жилищни райони на Харков, Харсон и Одеса

Обстрелът започна тази сутрин, когато беше ударена сградата на Харковската областна държавна администрация. Загинали са 7 души, а 24 са ранени, 11 от тях са хоспитализирани (1 дете). Това съобщава Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна

Харков разрушения
БГНЕС

Около 13:20 ч. пететажна жилищна сграда беше частично разрушена в резултат на въздушен удар в Харков, се казва още в съобщението. Броят на жертвите и ранените се изяснява.  

За обстрел в Харков съобщи и украинският президент Володимир Зеленски и призова света да признае Русия за терористична държава. „Харков е ударен с крилати ракети по най-големия площад в Европа - Площада на свободата. Десетки са жертвите. Това е цената на свободата. Това е утрото на народа на Украйна. Украинският Харков и руският Белгород винаги са били близки градове в много отношения. Дори границата между тях беше условна, само на картата, но определено не в душата. Сега всичко се промени. След крилата ракета, която удари Харков от Белгород, ракета удари Площада на Свободата - лицето на нашия Харков. Това е терор срещу града. Това е терор срещу Харков“, каза Зеленски. 

Ракета удари сградата на областната администрация в Харков, има ранени (ВИДЕО)

Президентът заяви, че ракетата към централния площад на Харков е "откровен и неприкрит терор". Украинският държавен глава заяви, че никой няма да прости или забрави.  „Тази атака срещу Харков е военно престъпление. Това е държавен тероризъм на Руската федерация. Русия е терористична държава. Очевидно трябва да е официално. Призоваваме всички страни да реагират незабавно и ефективно на тази престъпна тактика на агресора, да обявим, че Русия извършва държавен тероризъм", призова Зеленски.

Най-малко 10 души са загинали, над 20 са ранените, съобщава Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Спасители и доброволци са спасени от развалините. Работи се по разчистване на отломките. 

Стълбищата и коридорите на всички етажи са напълно разрушени, се казва още в съобщението. 


Около 12:00 часа в района на с. Лятна къща в квартал Одеса е имало обстрел, съобщава службата за извънредни ситуации. Нанесени са щети на газопровод и 9 частни къщи. Запалил се е и гараж, в резултат на което 1 човек е загинал, а двама души са били ранени, се казва още в съобщението.

Обстрел и в южния украински град Херсон близо до контролирания от Москва, Крим. По-рано от службата за извънредни ситуации съобщиха, че Русия е ударила две девететажни жилищни сгради. 

Уунищожени са апартаменти на 2-ри и 3-ти етаж, пожар се е запалил в една от сградите, а четирима душу са ранени. Това се казва още в съобщението на службата. 

Пожарът вече е потушен, но има изтичане на газ. 

Тази сутрин руската армия достигна Херсон и започна да изгражда контролно-пропускателни пунктове в покрайнините му, съобщи кметът на града Игор Колихаев във Facebook. "Херсон е бил и ще остане украински", каза той.

Видеоклипове в местните медии в Херсон показаха как руската армия влиза в града.
"Днес аз отговарям за живота на нашия град и осигурявам защита по начина, по който нашите възможности позволяват", каза Холихаев.
Той помоли хората да не напускат домовете си извън часовете на полицейския час.

"Най-голямата ценност, която има този град, е вашият живот. Това не е борба, това е война", каза той.

Херсон има население от около 280 000 души и се намира на север от полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

В неделя Русия заяви, че е обсадила града.

Руската армия твърди, че контролира и пристанищния град Бердянск, който се намира северозападно от Крим на Азовско море.

Русия се сблъска с ожесточена съпротива в Украйна при настъплението си в страната.
БГНЕС