/ iStock/Getty Images
Норвегия затвори единствения автомобилен граничен пункт на руско-норвежката граница Сторскуг за камиони от Русия. Другите ограничения влизат в сила на 7 май и са част от петия пакет санкции на ЕС срещу Москва заради войната в Украйна, към който се присъедини и Норвегия.

Норвежкият министър на външните работи Аникен Хютфелд заяви: "В Норвегия въвеждаме петия пакет от санкции на ЕС. Това означава, че незабавно затваряме граничния пункт Сторскуг за камиони.“
Сторскуг ще бъде затворен за превоз на всички видове стоки, които са в списъка със санкциите. Норвежкото правителство забрани и вноса на редица химикали от Русия.

Хютфелд уточни, че пакетът санкции се въвежда изцяло. Изключение има за архипелага Шпицберген. Договорът от Свалбард дава на Норвегия суверенитет, т.е. правото да управлява Шпицберген, но всички страни, които са го подписали, могат да извършват безпрепятствени дейности там. Съветският съюз подписва договора през 1925 г., а Русия решава да го продължи през 1992 г.

Норвегия ще затвори пристанищата си за руски кораби от 7 май.

„Затваряме норвежките пристанища за руски кораби, но изключваме риболовните кораби. ЕС направи същото. Правим го ясно и разбираемо, изключваме всички риболовни кораби“, поясни министърът на рибарството Бьорнар Скяран. В общественото обсъждане за присъединяване към санкциите правителството посочи необходимостта от изключения, свързани със специалното норвежко-руско сътрудничество по риболова в Баренцово море.

Според норвежки медии това означава, че два от три руски кораба ще могат да влизат в пристанищата. 
БГНЕС