Норвегия обяви, че ще отпусне 250 млн норвежки крони (близо 21,5 млн. евро) за ядрената безопасност в Украйна на фона на опасенията около Запорожката АЕЦ след разрушаването на язовир "Каховка", предаде Франс прес.

„Незаконната война, започната от Русия, представлява заплаха за ядрената безопасност и сигурност в Украйна“, се казва в изявление на норвежкото външно министерство.

„Една ядрена авария в Украйна би имала последствия не само за самата Украйна, но и извън нейните предели“, добави министерството.

Помощта ще бъде разпределена между вноска от 100 млн. норвежки крони за Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), за да се даде възможност на нейните експерти да поддържат присъствието си в няколко ядрени обекта в Украйна, включително Чернобилската АЕЦ и Запорожката АЕЦ, и пакет от 150 млн. норвежки крони за укрепване на безопасност на съоръженията.

Средствата ще бъдат взети от „Програмата Нансен“, многогодишен план за помощ, който предвижда предоставянето от Норвегия на гражданска и военна помощ на Украйна на стойност 75 млрд. норвежки крони за периода 2023-2027 г.
Алексей Маргоевски/БТА