Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) определи вчера ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала в Украйна като сериозна, но стабилна след срутването на стената на язовир "Каховка", предаде ДПА.

Оценката дойде, след като Киев заяви, че си е върнал контрола върху 100 кв. км земя при контраофанзивата си, за която се смята, че  все още е в начален етап.

"От една страна, ситуацията е сериозна, има последствия и те са реални. От друга страна, бяха предприети редица мерки за стабилизиране на ситуацията", заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси пред руската информационна агенция Интерфакс по време на посещението си в ядреното съоръжение.

Атомната електроцентрала в Южна Украйна, която от миналата година е под контрола на  руски войски, черпи охлаждаща вода от язовир “Каховка”, който пресъхна поради скъсване на язовирната стена в началото на месеца, за което Киев и Москва се обвиняват взаимно.

Гроси и екипът на МААЕ са особено обезпокоени дали има достатъчно вода, за да се предпазят изведените от експлоатация реактори на централата от прегряване до степен на разтопяване.

МААЕ изрази опасения за нивото на водата до АЕЦ „Запорожие“

В момента в охлаждащите басейни все още има достатъчно вода, каза Гроси.

Ръководителят на МААЕ искаше да посети реакторния комплекс в сряда, но се наложи да отложи посещението с един ден от съображения за сигурност.

Заедно с него в съоръжението пристигна и нова група международни наблюдатели, която замени предишната мисия.

Ръководителят на руската държавна ядрена компания "Росатом" Алексей Лихачов заяви, че има нарастващи рискове за централата.

"Разбираме, че централата може да бъде обект на целенасочена атака по всяко време", каза той в рамките на Петербургския икономически форум.

Той обвини украинските военни, че не подкрепят изрично принципите на МААЕ за безопасност на централата. С оглед на продължаващата украинска офанзива в региона опасността за централата нараства, каза Лихачов.

От друга страна, Киев неведнъж е подчертавал, че не може да има надеждна сигурност на Запорожската атомна централа, докато тя е в руски ръце.
Пламен Йотински/БТА