/ БГНЕС
Нивото на река Сена в и около Париж продължава бавно да се покачва. Около 400 души трябваше да бъдат спасявани от наводненията в окръга Вал дьо Марн, южно от френската столица, предаде ДПА.

Сена
БГНЕС

Покачването на Сена засегна и центъра на Париж и лиши туристите от някои атракции, като пътешествията с панорамните корабчета или разходките по кейовете, които вече са залети.

Сена
БГНЕС

Днес нивото на Сена следобед бе над 5,50 метра при моста Остерлиц в Париж. Музеите покрай двата бряга на реката - Лувъра, Орсе и Оранжри - засега предвиждат да останат отворени. В тях обаче е задействан план за защита при наводнения.

Сена
БГНЕС

В Лувъра на безопасно място вече са преместени 35 000 произведения на изкуството, тоест 25 процента от 152 000 произведения, съхранявани в зони, които са изложени на риск от наводнение. Очаква се нивото на Сена да се покачва още до края на седмицата, като за събота се очаква то да е между 5,80 и 6,20 метра.

Ограничиха посещенията в Лувъра заради нивото на р.Сена

Преди две години Сена се покачи до 6,10 метра. Тогава Лувърът бе затворен в продължение на няколко дни. Реката се покачи до историческо ниво през 1910 г. и достигна 8,63 метра.
БТА