Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Заседание на израелското правителство, предвидено за днес и по време на което израелският премиер Бенямин Нетаняху трябваше да поиска одобрението на кабинета за анексиране на части от Западния бряг, беше анулирано, съобщи канцеларията на премиера, предаде Франс прес.

След като във вторник американският президент Доналд Тръмп представи плана си за разрешаване на израело-палестинския конфликт, израелски представители казаха, че проектът за анексиране на долината на река Йордан и израелските селища на Западния бряг, предвиден в плана на Тръмп, ще бъде представен още тази неделя на израелското правителство.

Но сега представител на канцеларията на премиера каза, че заседанието няма да се състои, без да уточнява защо.

Ердоган се срещна с политическия лидер на „Хамас”

В петък Лондон предупреди Израел срещу всякакво анексиране на части от Западния бряг, който е окупиран от 1967 г. от еврейската държава и където живеят над 400 000 израелци.

Посланикът на САЩ в Ерусалим Дейвид Фридман пък заяви, че Израел може да анексира, без да чака селищата, но зетят на Тръмп - Джаред Къшнър, който бе и архитект на плана за мир, каза, че иска израелското правителство да изчака след изборите на 2 март в Израел.

Арабската лига отхвърли мирния план на Тръмп за Близкия изток

Вчера палестинският президент Махмуд Абас обяви скъсване на всички отношения, в това число и по въпросите на сигурността, между палестинската автономия и Израел и САЩ.
БТА