/ БГНЕС
Арабската лига отхвърли мирния план на президента Тръмп за Близкия изток на извънредна среща на външните си министри в Кайро, като заяви, че този план няма да доведе до справедливо мирно споразумение между Израел и палестинците, предадоха Ройтерс и АФП.

Арабската лига няма да съдейства на САЩ за изпълнението на плана, а Израел не трябва да го прилага със силови средства, се казва в изявление след срещата.

"Американско-израелският план" се отхвърля, защото "не спазва основните права и стремежите на палестинския народ", уточнява панарабската организация.

Палестинският президент обяви скъсване на всички отношения с Израел и САЩ

Палестинският външен министър Рияд ал Малики заяви, че арабските му колеги са призовали международната общност "да не се занимава с този несправедлив план", предаде ТАСС.

"Ще търсим подкрепа от Организацията за ислямско сътрудничество, Африканския съюз и Движението на необвързаните държави", добави той и съобщи, че на 11 февруари палестинският президент Махмуд Абас ще участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.
 
Израел бомбардира ивицата Газа след нов ракетен обстрел от Хамас

В предложения от Тръмп план Ерусалим се определя като "неделима столица" на държавата Израел, която ще получи контрол върху Западния бряг и ивицата Газа, както и върху ключови свещени места в Ерусалим. Освен това Вашингтон ще признае израелските селища на окупираните палестински територии като част от Израел.
БТА