Палестинският президент Махмуд Абас
Палестинският президент Махмуд Абас / БГНЕС, архив
Палестинският президент Махмуд Абас обяви днес скъсването на всички отношения, включително в областта на сигурността, между Палестинската власт, от една страна, и Израел и САЩ от друга, съобщи Франс прес.

ЕС: Ще проучим предложението на Тръмп за Палестина

Абас направи това изявление на извънредна среща на Арабската лига в Кайро, посветена на американския план за уреждане на израелско-палестинския конфликт.

Този план е "нарушение на споразуменията от Осло", подписани с Израел през 1993 г., заяви палестинският президент. Той уточни, че е изпратил послания на американската и израелската страна за скъсването на отношенията.

Планът на Тръмп е обречен на провал, перспективите пред палестинците стават по-мрачни

В изказването си на срещата палестинският президент заяви също, че отхвърля възможността за водене на преговори с Израел на основата на мирния план на американския президент Доналд Тръмп, оповестен на 28 януари във Вашингтон.

"На масата за преговори няма място дори за част от американската сделка", заяви Абас, цитиран от ТАСС. Той добави, че палестинците изцяло и категорично отхвърлят "сделката на века", но все още вярват в мира.
БТА