Не се знае нищо за мисията на пратеника на ООН в Янгон
Не се знае нищо за мисията на пратеника на ООН в Янгон / netinfo

Властите в Мианма, разтърсена през последните дни от антиправителствени продемократични протести, не дават никаква информация за мисията на специалния пратеник на ООН Ибрахим Гамбари, предаде Ройтерс.

Гамбари пристигна вчера в Янгон, най-големият град на страната и бивша столица. От летището той бе направо качен на самолет и откаран в новата столица Найпидау (на около 400 км северно от Янгон), където се намира правителството и администрацията на хунтата.

Властите в Найпидау не могат да бъдат открити за коментар.

Военната хунта на Мианма, която е на власт от 45 години, обикновено игнорира външния натиск. Този път генералите все пак отстъпиха пред активната международна реакция и позволиха на пратеника на ООН да пристигне за срещи с властите. Международната общност изрази тревога от разпръскването на мирните протести със стрелба, при което имаше и убити. Властите блокираха будистките манастири. Начело на протестите в Мианма са будистките монаси. Много от тях бяха арестувани.

След масовите протести от понеделник и вторник вчера в Янгон бе сравнително спокойно. Само неколкостотин души бяха излезли на улиците. Те обиждаха и проклинаха полицаите, които пазят оградената и опразнена от хора зона между две големи пагоди, станала арена на протестите. По улиците не се виждат монаси, които са основният двигател на протестите и върховен морален авторитет.