Наркотици за милиони лири бяха конфискуваха при акция в Афганистан
Наркотици за милиони лири бяха конфискуваха при акция в Афганистан / снимка: БГНЕС

Дрога за милиони беше конфискувана в Южен Афганистан при съвместна операция на 700 британски и афганистански войски срещу талибаните, предаде АФП.

 

Обект на акцията бяха четири завода за производство на наркотици в провинция Хелманд. Конфискувани бяха опиум, химикали и съоръжения за производство на хероин на стойност над 50 милиона паунда (55 милиона евро). Убити са 20 талибански бойци, а други 4-ма са заловени.

 

Афганистан е световен монополист, който доставя 90% от хероина по света. Голяма част от него произхожда от Хелманд, която се смята за убежище на талибаните. Няколко райони не са под правителствен контрол и са заети с производството на опиумен мак, което носи значителни приходи на въстаниците.

 

Британският министър на отбраната Джон Хътън заяви, че операцията е прочистила големи области от Хелманд от талибанско присъствие, "носейки сигурност и добро управление на провинцията" и лишавайки ислямистите от финансиране.

 

Освен 1295 кг суров опиум, са конфискувани и автомати АК-47, картечници и гранатомети, както и мотоциклет за употреба в самоубийствени нападения, отбелязва БГНЕС.