Русия обяви, че спира на някои места в Украйна временно огъня, за да позволи евакуация, Зеленски обвини руската армия, че е провалила това
Руски военни самолети са бомбардирали градове в Източна и Централна Украйна през нощта, предаде Асошиейтед прес, като се позова на украински представители. Обстрелвани са били и предградия на столицата Киев.

В градовете Суми и Охтьорка, източно от Киев, близо до границата с Русия, бомби са паднали върху жилищни сгради и са нанесли и големи щети върху електроцентрала, съобщи ръководителят на администрацията на Сумска област Дмитрий Живицки. Има убити, но украинският представител не посочи конкретни цифри.

Бомби са нанесли щети и върху петролни складове в Житомир и Черников, западно от Киев. В Буча, което е предградие на столицата, местният кмет Анатол Федорук каза, че е имало силен артилерийски огън. "Дори не можем да приберем телата, защото обстрелът не спира ден или нощ", заяви той.
 

BBC съобщи, че малко преди полунощ в Одеса са били чути четири силни експлозии.

По-късно станало ясно, че украинската отбранителна система сваля руски ракети, които са били изстреляни от разположени близо до бреговете военни кораби.

Досега официално няма десант на територията на крайбрежния град.

БГНЕС

БГНЕС


Междувременно без резултат завърши и поредният кръг от преговори между Москва и Киев. Двете делегации се договориха да се срещнат за нов кръг днес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини руската армия, че е провалила евакуацията на цивилни през хуманитарните коридори, които трябваше да бъдат отворени в страната в резултат на преговорите, предаде Франс прес. "Имаше споразумение за хуманитарните коридори. Проработи ли то? Руските танкове проработиха вместо това, проработиха системите Град, проработиха руските мини", каза Зеленски във видеобръщение в Телеграм.

Той обвини руските сили, че са минирали пътя, който беше договорен за доставката на храна и медикаменти в обсадения град Мариупол. Зеленски обвини руските сили и, че са унищожили автобус, който е трябвало да евакуира цивилните от зоните на сражения.




"Те се уверяват, че един малък коридор към окупираната територия е отворен, за няколко десетки хора. Не толкова към Русия, колкото към пропагандистите, директно към телевизионните камери", каза Зеленски и обвини Москва в цинизъм.

Украинският президент обаче добави, че Киев ще продължава да преговаря с Русия, докато бъде постигнато мирно споразумение. "Аз оставам тук, аз оставам в Киев, аз не се страхувам", заяви още Зеленски.

Москва обяви прекратяване на огъня днес в 07:00 ч. по Гринуич на някои места в Украйна, за да се позволи на цивилни от няколко града да се евакуират през хуманитарните коридори. Предстои маршрутите на евакуация да бъдат одобрени от украинската страна. 

"Руската Федерация обявява прекратяване на огъня от 10 ч. московско време (7 ч. по Гринуич) на 8 март за евакуацията на цивилни, идващи от Киев, както и от градовете Суми, Харков, Чернигов и Мариупол", обяви звеното към руското министерство на отбраната, отговарящо за хуманитарни операции в Украйна.

Но Украйна отказва да евакуира цивилни към Русия. Четири от предложените от руснаците коридори водят именно към Русия или към съседната страна Беларус, която е съюзник на Русия.

БГНЕС

БГНЕС


Малко преди това заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс заяви, че ООН има нужда от сигурни коридори, за да може да предостави хуманитарна помощ в зоните на бойни действия в Украйна, предаде Франс прес.

"Цивилните в места като Мариупол, Харков, Мелитопол и на други места отчаяно се нуждаят от помощ, особено от жизненоважни медицински доставки", заяви той по време на спешно заседание на Съвета  за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната криза, породена от руската инвазия в Украйна.

Той призова страните в конфликта постоянно да щадят живота на цивилните, жилищата и гражданските инфраструктури по време на военните си операции. "Това включва и разрешаването на сигурно преминаване за цивилните, напускащи доброволно зоните на активни бойни действия, в посока, която те пожелаят", заяви Грифитс.

"Всички цивилни, които остават или заминават, трябва да бъдат зачитани и защитавани", подчерта още Грифитс. Той нарече войната в Украйна "един ненужен конфликт".
 

Същевременно постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд остро разкритикува руската политика. "Хуманитарната равносметка от войната на президента Путин срещу Украйна натежава. Деца умират, а хора бягат от домовете си. Защо?", попита тя.

"Малки деца бяха също така сериозно травмирани от насилието и разрушението, на което те станаха свидетели до степен, че не могат да говорят. Физическите и психическите травми от тази война ще бъдат трайни", подчерта тя и допълни, че е ясно, че Путин има план за жестоко отношение към Украйна.

БГНЕС

БГНЕС

Руската война срещу Украйна е причинила щети на украинската транспортна инфраструктура в размер на милиарди гривни, съобщава украинската агенция УКРИНФОРМ, като се позовава на украинския министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Според него ще са нужни една или две години, за да се възстановят най-големите засегнати обекти от тази инфраструктура.

Към края на миналата седмица щетите, нанесени само на транспортната инфраструктура (мостове, пътища, железопътни линии, транспортно оборудване и летища), са превишили 10 милиарда долара, посочва министърът. Според него за възстановяване на всичко това Украйна ще разчита на помощта на света. "Разбира се тази трагедия не е наша, тази война не е наша. Украйна защитава интересите на целия цивилизован свят", казва министърът и допълва: "Ние определено ще победим и ще възстановим всичко".