/ iStock/Getty Images
След като Белград повдигна обвинителен акт срещу четирима хърватски пилоти, които сръбските власти подозират за военни престъпления, извършени по време на операция "Буря" от 1995 г., адвокатът на група бежанци от колоната бежанци на Петрово шосе (сръбски бежанци, бягащи от операция "Буря", бел.ред.) Душан Братич, обяви че обмисля да повдигне наказателни обвинения срещу хърватските генерали Давор Домазет Лошо, Илия Маричич и Павао Милявац. Според Братич първите двама са били участници във вземането на решението за извършване на посоченото престъпление, а последният е бил участник в изпълнението на това решение, като и тримата са прикрили престъплението след извършването му.

Пенсионираният адмирал на Хърватската армия Давор Домазет Лошо смята, че евентуалното повдигане на наказателни обвинения няма да бъде атака срещу него, Илия Маричич или Павао Милявец, а атака срещу хърватската държава.

„Истинският въпрос тук не е какво мисля за подобни обвинения, а как гледат на това основните институции на хърватската държава, т.е. съдебната, законодателната и изпълнителната власт“, ​​казва Лошо пред Dnevnik.hr. Той квалифицира подобно действие от страна на Сърбия като "заплаха за националната сигурност на Хърватия".

Бившият началник на Главния щаб на Хърватската армия Павао Милявац оценява евентуална акция на адвоката Душан Братич, ако действително се стигне до такава, като политическа. Неговото мнение е, че Сърбия е подложена на натиск отвън по въпроса за Косово и Метохия и че сръбският президент Александър Вучич фабрикува и подкрепя антихърватските настроения като начин да се отклони вниманието от тежкия за страната му проблем с кризата в Косово.

Министърът на правосъдието и администрацията на Хърватия Иван Маленица смята, че действията на сръбското правосъдие, потвърдило обвинението срещу хърватските пилоти, се развиват в посока на политически мотивиран процес и заяви, че властите на Република Хърватия няма да позволят това. 

Правителството обяви, че тази седмица ще се състои среща с четиримата обвинени пилоти.
БТА