Мъжът, който е заподозрян за убийството на 5 души с лък и стрели и други оръжия в Норвегия, най-вероятно е извършил нападението заради психично заболяване. Това съобщи на брифинг полицията, цитирана от Ройтерс

По-рано през деня мъжът бе поставен под лекарско наблюдение.

Разследващите съобщиха името на извършителя - Еспен Андерсен Бротен, 37-годишен гражданин на Дания. Той е прекарал по-голямата част от живота си в Конгсберг, където в сряда бе извършено нападението.

Убиецът в Норвегия може да е бил радикализиран

Той е признал за извършването на убийствата, съобщават още разследващите и допълват, че мъжът е бил "предаден на здравните власти за наблюдение и определяне на здравословното му състояние". Не се съобщават повече подробности.

Излезе и съдебно разпореждане, според което той може да остане задържан в предварителния арест до 4 седмици.

Бротен е приел исляма и е проявявал признаци на радикализация. Също така има данни, че той периодично е бил приеман на лечение в различни здравни заведения.

Вчера адвокатът на заподозрения каза, че на клиента му ще бъде направена пълна психиатрична експертиза.

Атаките са извършени в обширен район около градчето Конгсберг, което е на около 70 километра западно от столицата Осло.

Убити са 4 жени и един мъж на възраст между 50 и 70 години, а ранени са били трима души, сред които и полицай, който не е бил на служба. Полицията съобщи, че нападението изглежда като "терористичен акт" и че Бротен сътрудничи на разследването. Евентуален съдебен процес ще се проведе едва след месеци.

Премиерът Йонас Гар-Стьоре ще посети Конгсберг, придружаван от правосъдната министърка Емили Енгер Мел.

Това е нападението с най-много жертви в Норвегия от 2011 г. насам, когато крайнодесният екстремист Андерш Беринг Брайвик уби 77 души в младежки лагер, повечето от който тийнейджъри.
БТА