Следователите се опитват да установят, дали случилото се е терористичен акт
37-годишният датчанин, заподозрян в убийството на петима души с лък и стрели в Норвегия, е приел исляма и полицията е влязла в контакт с него поради опасения от радикализация.

Според нова информация на органите на реда той се е радикализирал и е имало основания, още преди 2020 г., да се смята, че мъжът се е радикализирал, каза на пресконференция началникът на полицията Оле Северуд. "Жертвите му са четири жени и мъж, на възраст от 50 до 70 години", каза още Северуд.

Припомняме, че при снощното нападение има и двама ранени, единият от които - полицай, който не бил на работа. Извършителят е задържан. Нападателят стрелял по хора на различни места из града, който се намира на 68 км югозападно от столицата Осло.

"Полицията дава тази информация заради слуховете в социалните медии за хора, които нямат връзка с тези тежки деяния", посочиха в изявление силите на реда, след като огласиха каква е националността на нападателя, без да разкриват самоличността му.

Засега се предполага, че мъжът е действал сам, допълни полицията, но не съобщи нищо за възможните му мотиви.

Атаките са продължили повече от половин час и са извършени в "обширен район" от Конгсберг, включително в магазин за хранителни стоки, съобщи в. "Афтенпостен", позовавайки се на полицията.

Според полицията няколко от тях са извършени с лък и стрели, но се проверява дали не е използвано и друго оръжие. Следователите се опитват да установят, дали случилото се е терористичен акт. На този етап от разследването изглежда, че снощната атака е именно такъв акт, това заявиха норвежките служби за сигурност.

"Събитията в Конгсберг (Югоизточна Норвегия) на този етап приличат на терористично нападение, но в рамките на разследването предстои допълнително да бъдат изяснявани мотивите", заявиха от службите.
 
БТА и БГНЕС