/ iStock
След 13 дни и 36 мача приключи груповата фаза на Евро 2024. Надпреварата в Германия започна ударно - с победа на домакините над Шотландия с 5:1 в откриващия мач - и продължи с много автоголове, късни попадения и куп счупени рекорди.

Ето и част от постиженията, които бяха записани в групите на Евро 2024:

Най-млад играч в историята
 

Ламин Ямал
Guliver/Getty Images


Тийнейджърът Ламин Ямал започна като титуляр в откриващия мач на Испания срещу Хърватия (победа с 3:0) на възраст от 16 години и 338 дни. Така той подобри постижението на поляка Качпер Козловски, който игра срещу Испания на Евро 2020 на 17 години и 246 дни. Ямал дори асистира за единия от головете, но в дните между мачовете трябваше да сяда зад компютъра за дистанционни уроци, тъй като все още е ученик, а учебната година в Испания не е завършила.

Най-млад треньор
 

Юлиан Нагелсман
Guliver/Getty Images


Юлиан Нагелсман изведе Германия за разгромната победа над Шотландия в деня на откриването, когато бе на 36 години и 327 дни. Така той подобри рекорда на бившия словенски селекционер Сречко Катанец от Евро 2000 с едва шест дни.

Най-младият капитан
 

Доминик Собослай
Guliver/Getty Images


Доминик Собослай изведе Унгария с капитанската лента срещу Швейцария на възраст от 23 години и 243 дни, подобрявайки рекорд, оцелял повече от 35 години. На Евро 1988 Джузепе Бергоми е капитан на Италия в двубоя срещу Германия на 24 години и 171 дни.

Най-възрастен голмайстор 
 

Лука Модрич
Guliver/Getty Images


Лука Модрич за пореден път доказа, че класата не признава години. Той бе много близо до това да класира Хърватия за осминафиналите, след като вкара срещу Италия на 38 години и 289 дни, подобрявайки рекорда на австриеца Ивица Влашич. "Бих искал да играя вечно, но най-вероятно ще дойде момент, в който ще трябва да се откажа", сподели Модрич след разочароващото отпадане на "ватрените".

Най-възрастен играч
 

Пепе
Guliver/Getty Images


Централният защитник на Португалия Пепе е с било 25 години по-възрастен от Ламин Ямал, но е твърд титуляр в сърцето на отбраната на "мореплавателите". В мача срещу Чехия бившият футболист на Реал Мадрид бе на точно 41 години и 117 дни, подобрявайки рекорда на емблематичния унгарски вратар Габор Кирали с повече от година.

Най-много участия на еврофинали

Легендата на Португалия участва на своето шесто европейско първенство. Той не успя да се разпише в груповата фаза, но ако вкара на осминафиналите, ще подобри и рекорда на Модрич за най-възрастен голмайстор. "Много се радвам, че съм първият, който участва на шест европейски. Това показва колко дълга е моята кариера", сподели петкратният носител на Златната топка.

Най-бърз гол
 

Недим Байрами
Guliver/Getty Images


Албанецът Недим Байрами шокира Италия още в 23-та секунда на мача между двата тима. Предишният най-бърз гол бе на руснака Дмитри Кириченко срещу Гърция на Евро 2004 (1 минута и 7 секунди). "Да вкарам за Албания на европейско първенство е сбъдната мечта. Мечтая си за това от дете и работих здраво, за да го реализирам", каза Байрами.

Други любопитни моменти от груповата фаза на Евро 2024:

Франсиско Консейсао донесе победата на Португалия над Чехия с гол в добавеното време, 24 години след като баща му Сержио Консейсао вкара на Евро 2000. Това е едва втората двойка баща-син с голове на европейски първенства. Първата е Енрико Киеза (1996) и Федерико Киеза (2000).

Халфът на Англия Джуд Белингам се превърна в най-младия футболист, участва на две европейски първенства. Звездата на Реал Мадрид е на 20 години и 353 дни.

Турският талант Арда Гюлер подобри рекорда на Роналдо за най-млад футболист, разписал се в дебюта си на еврофиналите. Играчът на Реал Мадрид вкара срещу Грузия на 19 години и 114 дни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС