/ Gulliver/Getty Images
Над 1,2 милиард деца по света, което е над половината от общия им брой, са застрашени от война, бедност или полови дискриминации, се казва в годишния доклад на британската неправителствена организация "Спасете децата" (Save the Children), цитиран от АФП и ДПА.
 
В доклада, озаглавен "Многото лица на отхвърлянето", организацията прави класация на 175 страни по показатели за заплахи за децата по отношение на образованието, здравеопазването, храненето и насилието, като недохранване, ранно забременяване, липса на достъп до образование, детски труд, детски бракове и крайно насилие.
 
Най-добре се представят Сингапур и Словения, а след тях са Норвегия, Швеция и Финландия. В дъното на класацията са десет страни от Централна и Западна Африка, като на последното 175-о място е Нигер.
 

Gulliver/Getty Images


Организацията подчертава, че "въпреки тяхната икономическа, военна и технологична мощ" САЩ (36-о място), Русия (37-о място) и Китай (40-о място) са след всички страни от Западна Европа в тази класация. България е на 48-о място. "Фактът, че страни със сходни равнища на доходи показват толкова различни резултати сочи, че политическият ангажимент и инвестирането са решаващи", заяви генералният директор на "Спасете децата" Хеле Торнинг-Шмит.
 


Положението на децата в 95 от 175 страни се е подобрило спрямо миналата година, включително в България, но в 40 страни "условията значително са се влошили". Общо над един милиард деца живеят в страни с голяма бедност, а 240 милиона в страни, където се води война.
 

Gulliver/Getty Images


"Спасете децата" отбелязва също, че 575 милиона момичета живеят в общества, "където сексистките предразсъдъци са сериозен проблем". Трите заплахи се кумулират в 20 страни, сред които Афганистан, Сомалия, Йемен и Южен Судан.
 


Зоните на конфликти утежняват проблемите - там детският труд и принудителните бракове са по-чести, отколкото в други страни, а всеобщо начално образование практически липсва.
 

Gulliver/Getty Images


"Спасете децата" призовава правителствата от цял свят да предприемат спешни действия. "В противен случай обещанията, които всички страни направиха на ООН през 2015 г. да позволят на всяко дете да живее, да се образова и да бъде защитено, няма да бъдат спазени", предупреди организацията.
БТА