Повече от половината капацитет за внос на втечнен природен газ в Европа може да се окаже неизползван и да се превърне в блокиран актив до 2030 г., тъй като настоящите планове за изграждане на терминали значително надвишат прогнозираното търсене на LNG до края на десетилетието, посочва в свой анализ Институтът за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

ЕС увеличава капацитета си за внос на втечнен газ и е готов да приеме още повече LNG товари през тази и през следващите години, заяви по-рано този месец Марош Шефчович, вицепрезидент на Европейската комисия за междуинституционални отношения и прогнозиране. ЕС се готви за повече втечнен природен газ, като подсили своята инфраструктура за капацитет за внос, добави той. 

Настоящите планове за изграждане на инфраструктура предполагат, че капацитетът на LNG терминалите в Европа може да надхвърли 400 млрд. куб. метра до 2030 г. в сравнение с 270 млрд. куб. метра в края на 2022 г., се посочва в доклада на IEEFA, предаде БНР. 

В същото време институтът IEEFA обаче прогнозира, че търсенето на втечнен газ в Европа до 2030 г. ще достигне 150 млрд. куб. метра, а според прогноза на S&P Global Commodity Insights - 190 млрд. куб. м.

IEEFA прогнозира също и, че до 2030 г. ще бъде използван едва 36% от капацитета на LNG терминалите в Европа, включително на тези, които в момента се планират или вече се изграждат.

ЕС ще направи съвместни сделки на световния пазар на природен газ

Испания, Турция, Обединеното кралство, Франция, Италия и Германия са изложени на най-голям риск да се окажат с блокирани LNG инфраструктурни активи, показва анализът на института.

"Това е най-скъпата и ненужна застрахователна полица в света. Европа трябва внимателно да балансира своите газови и LNG системи и да избягва да накланя везната от надеждност към излишък“, посочи Ана Мария Джалер Макаревич, автор на анализа и енергиен анализатор за IEEFA Европа.

"Увеличаването на европейската LNG инфраструктура няма непременно да увеличи надеждността – има осезаем риск активите да останат блокирани", отбеляза тя и допълни:

"Решенията за разширяване на европейската инфраструктура за втечнен природен газ трябва да се основават на нуждите на бъдещото търсене и да вземат предвид, че ЕС планира да намали търсенето на газ с поне една трета до 2030 г.“.
БНР