/ БГНЕС
Десетки кораби с втечнен природен газ обикалят край бреговете на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване, съобщава Euractiv.

Европа е изправена пред прекъсвания на енергийните доставки поради войната на Русия срещу Украйна и търси алтернативни източници на доставки, включително втечнен природен газ LNG.

„Булгаргаз“ избра доставчици на втечнен газ за ноември

Пристигането на множество доставки с гориво, обаче, разкри ключов недостиг на капацитет за "регазификация" в Европа, тъй като инсталациите, които превръщат втечненото гориво обратно в газ, работят на максимален капацитет.

Повече от 35 кораба, натоварени с газ, обикалят край бреговете на Испания и в Средиземно море, като най-малко осем кораба изчакват в залива на Кадис.

Испания предлага само шест слота на своите терминали за регазификация за товари тази седмица, което може да обслужи по-малко от една пета от броя на корабите, чакащи на опашка край бреговете й. В страната иначе има шест терминала за регазификация.

Цената на газа в Европа продължава да пада

Още в понеделник испанският национален оператор Enagas съобщи в свое изявление, че може да се наложи да връща вече натоварени кораби поради липса на капацитет на своите терминали. Очаква се поне до първата седмица на ноември терминалите да работят на пълен капацитет и да няма нови слотове.

Испания разполага с най-големия капацитет за регазификация в Европейския съюз, представляващ 33% от целия LNG и 44% от капацитета за съхранение на LNG.
БТА