/ БГНЕС
За целта ЕС ще създаде енергийна платформа
Още от следващия месец ЕС планира да направи първите си съвместни сделки на световния пазар на природен газ в опит да намали допълнително цените на енергията. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович. 

Очаква се първите договори с доставчици от САЩ, Африка и Близкия изток да бъдат подписани до юни. Според предварителните оценки общото търсене на ЕС и трите съседни държави ще възлезе на 24 млрд. куб. м през следващите три години.

"Очевидно трябва да обърнем икономическата вълна в Европа. Вярвам, че създаваме нова система, която ще увеличи конкуренцията и ще доведе нови доставчици и ще тласне цените на енергията надолу. Откакто обявихме този нов инструмент, има огромен интерес от международни доставчици", заяви вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович.

По думите му към момента има засилен интерес към съвместни покупки от промишлени потребители на газ в сектори, включително производство на стомана, алуминий, керамика, стъкло и автомобилостроенето.

За целта ЕС ще създаде енергийна платформа на 15 март, в която ще могат да се регистрират компании, които проявяват интерес към общо закупуване на синьо гориво. Те ще могат да подават заявки за доставки към купувачи на централно ниво - например частни търговци и държавни дружества. Купувачите от своя страна ще могат да подбират оферти на най-добра цена и да сключват договори с крайните потребители. Отделно, купувачите на газ ще могат да предлагат спомагателни услуги, например пренос на природен газ.

"През април планираме да отворим платформата, където компаниите официално представят колко газ ще искат да купят чрез първия съвместен търг. Така ние отваряме големия пазар за малки и средни компании, които иначе не биха могли да закупят част от LNG товари или да се свържат с голяма енергийна компания", обясни Марош Шефчович.

Повече от 50 компании от цял ​​свят са проявили интерес да доставят газ на европейския пазар чрез платформата. 

След първия търг през април, ЕС ще организира повече съвместни покупки на регулярна основа, за да гарантира, че блокът разполага с достатъчно газ.
Въпреки че газовите хранилища в Европа са пълни на 61% в края на зимата, еврокомисарят казва, че отсега трябва да се подготвят за доставките за следващия отоплителен сезон.