без ток
без ток / iStock/Getty Images
С настъпването на есента и зимата европейските страни се притесняват как ще преживеят предстоящите студени месеци с по-малко енергия в наличност. Войната в Украйна и ограничаването на доставките от страна на Русия рязко повишиха цените. Правителствата и обществеността се борят с това какви мерки да предприемат и доколко ще се промени ежедневието им.

Великобритания

В петък британският министър по въпросите на климата изключи възможността за провеждане на кампания, призоваваща обществеността да използва по-малко енергия, въпреки предупреждението на Националната електрическа мрежа, че в най-лошия случай може да се стигне до прекъсване на електрозахранването.

Местните медии съобщиха, че премиерът Лиз Тръс е блокирала одобрената от министъра на търговията Джейкъб Рийс-Мог кампания на стойност 15 млн. паунда за насърчаване на хората да използват по-малко енергия.

"Няма да изпращаме това като послание", заяви министърът по въпросите на климата Стюарт пред Би Би Си на въпрос дали правителството ще насърчава хората да използват по-малко енергия.

"Ние не сме правителство - детегледачка", каза той пред Sky News.

"Последното нещо, което искате да направите, е да кажете на някого да изключи нещата за национална употреба, когато това няма никакво значение за националната сигурност.

В други държави става въпрос по-скоро за намаляване на общото потребление на енергия. При нас не става въпрос толкова за това, а за намаляване на потреблението в пиковите часове", обясни той.

В разговор с радиостанция LBC Стюарт добави: "Опасността е, че ако има някакво общо послание за намаляване на потреблението на енергия, хората ще си вземат грешни поуки."

В най-лошия случай тази зима Обединеното кралство може да бъде изправено пред тричасови прекъсвания на електрозахранването, предупреди National Grid.

В актуализирана информация за енергийната готовност на Великобритания за зимата Електроенергийният системен оператор заяви, че вероятността от сериозен недостиг на газ е "малко вероятна" и че търсенето трябва да бъде задоволено.

Той насърчи също така страната да пести енергия, за да предотврати прекъсванията на електрозахранването.

Обединеното кралство произвежда 40% от електроенергията си с газ, който беше засегнат от руската война в Украйна, предизвикала глобален скок на цените.
Британското правителство вече обяви многомилиардна енергийна помощ, за да подпомогне домакинствата и предприятията при разходите за енергия.

ЕС

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат консенсус за ограничаване на цените на природния газ на неофициална среща на върха в петък в Прага.
Те изразиха подкрепа единствено за създаването на съвместни мерки за закупуване на газ до края на зимата, за да се избегне наддаването на пазарите.

Преди срещата председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи на лидерите "пътна карта" за ограничаване на нарастващите сметки за енергия чрез ограничаване на пазарната цена на вносния природен газ и реформиране на европейския пазар на електроенергия.

Лидерите обсъдиха план за така наречения "коридор за достойни цени с надеждни партньори" за ограничаване на цената на природния газ, както и друг вариант за "премахване на пиковете и спекулациите" от по-широките пазарни цени, заяви тя след срещата на върха.

Като част от цялостната реформа на пазара на ЕС те обсъдиха и възможностите за ограничаване или отделяне на цената на газа, използван за производство на електроенергия. Това стана след искане на 15 държави от ЕС, сред които Испания, Франция и Италия.

При сегашните правила високите цени на газа оказват инфлационен ефект върху крайните сметки за електроенергия, които се основават на цената на последния и най-скъп енергиен източник и не отразяват по-ниските разходи за възобновяеми източници или ядрена енергия.

Фон дер Лайен обеща, че изпълнителният орган на ЕС ще излезе с по-подробни предложения по темата следващите седмици.

Франция

В четвъртък Франция представи план за пестене на енергия, чиято цел е да намали потреблението на енергия в страната с 10% през следващите две години.
Освен намаляването на потреблението на енергия, планът има за цел да намали зависимостта от Русия, да осигури енергийните доставки и да се откаже от изкопаемите горива до 2050 г.

Според плана, има 30 стъпки за намаляване на потреблението на енергия за държавните служители, включително отопление на обществените сгради при максимална температура от 19°C, премахване на изискването за топла вода в тоалетните, ограничаване на скоростта на превозните средства на държавните служби до 110 километра в час и насърчаване на държавните служители да работят от вкъщи.

Когато електромерът EcoWatt дава червен сигнал, това означава, че има сериозен натиск върху електрическата система, основан на потреблението, и прекъсванията на електрозахранването са неизбежни, ако потреблението не бъде намалено. Когато EcoWatt подаде този сигнал, температурата в обществените сгради може да бъде намалена до 18°C.

Местните власти бяха помолени да намалят температурата с 2°C в обществените спортни зали и с 1°C в басейните.

Осветените билбордове ще бъдат угасени между 1 и 6 ч. местно време.

Въпреки че обществеността се насърчава да ограничи отоплението на домакинствата до 19°C, да използва обществен транспорт и да се придвижва с автомобил, за термопомпите в домакинствата ще бъде предоставен стимул в размер до 9 000 евро.

На 10 октомври в страната ще стартира кампания за повишаване на осведомеността относно пестенето на енергия.
 
БГНЕС