/ iStock/Getty Images
Над 28 милиона южнокорейци се канят да заминат при роднини през почивните дни от 29 януари до 2 февруари по случай Новата година по лунния календар, съобщи южнокорейското министерство на държавните територии, инфраструктурата и транспорта, цитирано от ТАСС.

По данни на ведомството близо 28,7 милиона граждани на страната ще отпътуват през този период до провинцията за традиционните срещи с роднини и близки. Броят им е с 8 милиона (17 на сто), по-голям от миналата година. Министерството прогнозира, че през тези дни средно на денонощие ще заминават по 4,8 милиона души.

В началото на седмицата властите отправиха към хората в Южна Корея настоятелна молба да избягват пътувания заради широкото разпространение на силно заразния вирусен вариант Омикрон в страната. Но над 40 процента от онези, които са останали вкъщи през празниците миналата година, смятат този път все пак да празнуват с близките си, тъй като според тях пандемията едва ли ще приключи скоро.

Южнокорейската служба за контрол и профилактика на заболяванията е регистрирала през последното денонощие повече от 13 000 нови заразени с коронавируса.

Това е максимум, откакто на 20 януари 2020 г. в страната бе установен първият пациент с COVID-19. В сравнение с миналата седмица броят на новите случаи за 24 часа е нараснал повече от тройно заради бързото разпространение на варианта Омикрон.
БТА