/ iStock/Getty Images
Южна Корея подписа днес договор за закупуването на 30 милиона дози от ваксината на Pfizer срещу коронавирус през 2022 г., съобщи Ройтерс. Правителството призова гражданите да прекъснат ваканционните си пътувания на фона на влошаващото се положение с четвъртата вълна от инфекции.

Премиерът Мун Дже-ин поиска от компаниите да бъдат гъвкави в предоставянето на възможност за дистанционна работа на служителите си и призова тези, които се връщат от почивка, да се тестват, особено преди да отидат отново на работа.

Усилията на правителството да овладее новите случаи бяха блокирани от разпространението на силно заразния Делта вариант, който затрудни проследяването на контактните връзки по време на пиковия летен сезон. Затруднения при доставките от страна на производителя на ваксини "Модерна" създаде допълнителни проблеми.

Южна Корея осигури общо 193 милиона дози ваксини, включително от Pfizer, Moderna, "АстраЗенека", Johnson & Johnson и Novavax . Напълно ваксинирани са 17,4 процента от 52-милионното население на страната.

При договорени с Pfizer 66 милиона дози тази година, Южна Корея получи 17,88 милиона.

Директорът на Службата по контрол и превенция на заболяванията (КДСА) Чен Юн-кйонг съобщи днес по време на брифинг, че според условията на новия договор с Pfizer, ваксините ще започнат да пристигат през първата четвърт на 2022 г., като Южна Корея разполага с опцията да купи още 30 милиона дози.