/ iStock/Getty Images
Около 760 000 южнокорейци, които са получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, ще получат предложение за ваксината на Pfizer поради забавяне на доставките от глобалната схема за споделяне на ваксини КОВАКС, предаде Ройтерс.

Няколко страни, включително Канада и Испания, вече одобриха подобно смесване на ваксини, предимно поради опасения за редки и потенциално смъртоносни съсиреци, свързани с ваксината на AstraZeneca.

Испанско проучване показа, че поставянето на ваксина на Pfizer на лица, които вече са получили доза от AstraZeneca, е безопасно и ефективно, според предварителни резултати.

Около 835 000 дози от ваксината на AstraZeneca се очакваше да пристигнат в Южна Корея до края на юни по линия на КОВАКС. Властите планираха да ги използват предимно за ваксинирането на около 760 000 здравни работници и работещи на първа линия, които са получили първата си доза през април. Доставката обаче беше отложена за юли или по-късно, а страната вече е изразходвала запасите си от ваксини на AstraZeneca поради по-високото от очакванията участие в кампанията за ваксинация.

Над 27 на сто от 52-милионното население на Южна Корея са получили поне по една доза към днешна дата. Страната е на път да изпълни поставената цел за 70 на сто ваксинирани до септември и да достигне стадия на груповия имунитет през ноември.

Миналият месец Сеул съобщи, че ще проведе клинични изпитания за смесване на ваксината на AstraZeneca с тази на Pfizer и на други фармацевтични компании, припомня Ройтерс. 
БТА