Още няма резултати от експериментално имунизиране на хора с две различни ваксини
Още няма резултати от експериментално имунизиране на хора с две различни ваксини / Gulliver/Getty Images
Възможно ли е имунизиран с първа доза от една ваксина, да получи втората инжекция от друга? На теория няма нищо, което да пречи да стане, но преди това от съществено значение е да се направят много изследвания, твърди пред "Ел Паис" испанската специалистка Мария Монтоя, ръководител на групата за вирусна имунология в Центъра за биологични изследвания “Маргарита Салас” (CSIC), която е в борда на директорите на Испанското общество по имунология, разследваща SARS-CoV-2.

Досега компаниите, които са разработили ваксините, са тествали само собствените си лекарства над доброволците. Клиничните изпитания към момента са с една и съща ваксина както в първата, така и във втората доза. Така е заради бързината, с която е направено всичко, за да има ваксини, които са безопасни и да защитят хората възможно най-скоро, пояснява Мария Монтоя.

Ето колко ваксини срещу COVID се очаква да получим

Евентуалното комбиниране на два препарата експериментално не е тествано при хора, но е правено при животни и за други заболявания.


За да стане възможно да се комбинират две ваксини – една за първата, друга за втората доза, са нужни обстойни клинични изпитвания, проверка на всички параметри. Като например времето, което трябва да изтече между първата и втората доза, коя е най-добрата комбинация при редуването, тоест кое работи по-добре, ако А е първа и В е втора, или обратното. “Има много променливи, които все още не са проучени или установени”, признава Мария Монтоя.

До 2,4 млн. българи могат да бъдат имунизирани срещу COVID-19 до юни

Към момента това е само теоретично предположение, като на хартия няма нищо, което да ни кара да мислим, че подобно редуване може да бъде вредно, добавя тя. „Но това не може да се приложи на практика, докато не разполагаме с данните как да го направим. През следващите месеци ще излязат много различни видове ваксини и една от възможностите е именно комбинирането им”, изтъква експертът.

В момента проблемът е в извършването на спешно ваксиниране на максимално много хора от рисковите групи, както и недостигът на ваксини, а не във възможността да се комбинират две от тях. Защото докато няма достатъчно дози в наличност, не може да се мисли за комбинации, особено за ваксини на различни компании, които се съхраняват при различни условия, и чието комбиниране въобще не е тествано, подчертава Мария Монтоя.

Превод и редакция: DarikNews