Първите пратки от Оксфордската ваксина се очакват у нас тази седмица
Първите пратки от Оксфордската ваксина се очакват у нас тази седмица / Gulliver/Getty Images
Листовката и характеристиките на ваксината на Oxford University/AstraZeneca срещу COVID-19 са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Първите доставки от нея в България се очакват в края на тази седмица, ако производителят спази първоначално обявения срок.

„Очакваме около 260 000 дози от ваксината на AstraZeneca през февруари“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. „По информация на производителя очакваме 48 000 дози от първата доставка. Надяваме се да се запази първоначалната дата 7 февруари. Следващата е на 14-и, като тогава се очакват 75 000. 136 000 - в края на месеца. 260 000 общо за февруари”, разясни Кирилов.



В кратката характеристика е посочено, че лекарственият продукт подлежи на допълнително наблюдение, което ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. Ваксината е показана за активна имунизация за превенция на COVID-19 при лица на възраст 18 и повече години.

Курсът на ваксинaция се състои от две отделни дози по 0.5 ml всяка. Втората доза трябва да се приложи между 4 и 12 седмици след първата.

Характеристиките на ваксината може да прочетете ТУК.