/ БТА
Личните лекари ще могат да правят между 10 и 20 ваксинации на ден в кабинетите си
Масовата ваксинация е предизвикателство, но е напълно осъществима. Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов на брифинг в Министерски съвет за разпространението на COVID-19 у нас.

„Тези цифри са предизвикателство, но напълно осъществими. Предварително трябва да знаем точно кои пациенти са изявили желание. Съветвам българските граждани да се обърнат към личните си лекари и да заявят. Тъй наречената масова ваксинация е предизвикателство, но напълно осъществимо. Готови сме, нашите кабинети отговарят напълно на условията за поставяне на ваксината. Ще се опитаме максимално бързо да осъществим тази ваксинация. От порядъка на 10 до 20 ваксини е напълно осъществимо да се прави на ден от един общопрактикуващ лекар“, обясни той.
 

Николай Брънзалов
Снимка: Георги Димитров

 

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането, прогнозира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза”, заяви Ангелов.

Мутафчийски разкри кои са най-рисковите места за заразяване с коронавирус

До момента ЕК е сключила шест договора с шест производители на ваксини. За пет от тях държавите членки вече имат заявка. България е поръчала 12 млн. дози, но очакваме одобрението на още 6 милиона дози, т.е общо ще имаме 18 млн. дози, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"При ваксините всеки етап се валидира. Когато се комуникира за срокове на доставка винаги има условности", разкри Кирилов. 

Ангелов: Мерките дават резултат, вървим по правилния път (СНИМКИ)

До средата на годината ще има разрешение за употребата на ваксините на още пет компании. До юни ще получим над 4 млн. дози ваксини. Ако приемем, че до юни имаме обещаните ваксини, то до края на месеца е възможно да се ваксинират 1 млн. души. Ако Оксфордската ваксина получи разрешение, то 2 млн. души ще са имунизирани до юни. Ако се одобри още една ваксина - възможни са 2.4 млн. имунизирани българи, съобщи той. 

За февруари се очакват 400 000 дози, поне толкова ще получим и през март, коментира директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.
 

Богдан Кирилов
Снимка: Георги Димитров