В Англия започва за пръв път в света експеримент на комбиниране на 2 ваксини
В Англия започва за пръв път в света експеримент на комбиниране на 2 ваксини / iStock/Getty Images
Днес в Обединеното кралство стартира експеримент със смесване на две ваксини – на AstraZeneca и Pfizer, който да установи дали могат да бъдат ефективно комбинирани. Проучването, за което се твърди, че е първото в света, ще изследва имунните реакции при първа доза от ваксината Pfizer, последван от инжекция с AstraZeneca, както и обратно, с интервали от 4 и 12 седмици.

Изследователите поясняват, че данните за ваксинирането на хората с двата различни типа ваксини срещу коронавирус могат да помогнат да се разбере дали е възможно да стартира подобна комбинацяи за постигане на по-голяма гъвкавост в имунизирането по света, пише „Мирър“.

Опасно ли е първата доза да е от една ваксина, а втората – от друга?

Набирането на доброволци е започнало днес, като над 800 участници се очаква да вземат участие в 8 различни населени места в цяла Англия, вкл. Лондон, Бирмингам и Ливърпул.

Матю Снейп, ваксинолог от Оксфорд, който ръководи изпитанието, каза, че първоначалните резултати могат да дадат ценна насока за имунизацията през втората половина на годината.

"Очакваме да имаме резултати към юни или по това време, за да информираме за евентуалната имунизация на населението“, поясни той.

Министърът за внедряване на ваксини Covid-19, Надхим Захауи, каза: „Това е изключително важно клинично изпитание, което ще ни предостави по-важни доказателства за безопасността на тези ваксини, когато се използват по различни начини. Нищо няма да бъде одобрено за употреба, докато изследователите и регулаторът не са абсолютно уверени, че подходът е безопасен и ефективен."

Учените се стремят да тестват комбинацията върху хора на възраст над 50 години, които може да са изложени на по-висок риск от по-младите хора и не са били ваксинирани.

Проучването, подкрепено от правителството с финансиране от 7 милиона паунда чрез Работната група по ваксините, има за цел да установи дали режимът на ваксинация със смесени дози е по-добър или е добра алтернатива на използването на две дози от един и съща ваксина срещу Covid-19. Заради забавяне на доставката на определени ваксини в момента, слагането на втората доза от тях може да се превърне в проблем. Който може да бъде разрешен с безопасно прилагане на втора доза от друга ваксина, заради което се провежда и новият експеримент в Обединеното кралство. 

Изпитанието няма да измерва общата ефективност на комбинацията от ваксините, но изследователите ще следят особено за реакцията на антителата и Т-клетките, както и за неочаквани странични ефекти.

Превод и редакция: DarikNews