Южна Корея ще съкрати интервала между между двете дози антиковидна ваксина и поставянето на бустерна доза за по-възрастни граждани в опит да ограничи новото разпространение на заразата и тежките случаи на протичане на заболяването и на фона на опасения от скок на новите случаи. Това заяви днес министър-председателят Ким Бу-кюм, цитиран от агенция Йонхап.

Бустерни дози ваксини за 60-годишни или по-възрастни граждани и за пациенти в старчески домове могат да бъдат поставяни четири месеца след втората доза.

Ваксините срещу COVID-19 не помагат: Фактите казват друго

Хора на възраст между 50 и 60 години могат да получат бустерна доза пет месеца след предишната им ваксинация, каза премиерът на среща, посветена на справянето с пандемията.

Понастоящем подсилващи дози се прилагат 6 месеца след последната доза.

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19

С това последно решение около 13,78 милиона души ще получат допълнителни дози ваксини до края на годината, което е над два пъти повече в сравнение с първоначалния ни план, каза Ким. Броят на тежките случаи на ковид вече надхвърля 500, така че спешно трябва да защитим по-възрастните граждани от COVID-19, посочи още премиерът. Пациентите над 60-годишна възраст са 82 на сто от тежките случаи на ковид и 97 процента от смъртните случаи напоследък, добави ръководителят на правителството.
БТА