Над 200 души са убити в Газа, Израел поднови въздушните удари
Над 200 души са убити в Газа, Израел поднови въздушните удари / снимкa: БГНЕС
Израелски бойни самолети подновиха въздушните нападения по обекти на Хамас в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Ударите започнаха отново след залез слънце в южната част на палестинската територия. Поразени бяха леярна и няколко други обекта, съобщиха представители на движението Хамас, което контролира ивицата Газа от година и половина. По нови данни досега 205 души са загинали при ударите. Над 300 души са ранени.

В Рияд, столицата на Саудитска Арабия, крал Абдула Втори и палестинският президент Махмуд Абас призоваха за незабавно спиране на "израелската агресия срещу ивицата Газа". На срещата си със саудитския крал Абас го прикани да задейства всичките си контакти с участниците в процеса за мир в Близкия изток, и главно със САЩ, за да окажат те натиск върху Израел да спре с агресията си срещу палестинците.

Протести срещу израелските удари в ивицата Газа имаше в редица палестински бежански лагери на територията на Ливан. Стотици протестиращи изгориха автомобилни гуми и контейнери за смет в най-големия ливански бежански лагер, в който живеят 45 000 палестинци.

"Хосни Мубарак ти си предател, ти си израелски агент", скандираха те срещу египетския президент, когото обвиняват в съучастничество с израелците. Протести срещу въздушните удари имаше и пред посолството на Египет в Бейрут. Митинг в Бейрут организираха и членовете на шиитското движение Хизбула.

Протести срещу ударите са устроени и в няколко населени с араби израелски градове. Няколко хиляди йорданци също протестираха срещу израелската операция в Аман и в няколко по-големи йордански града.

Своеобразен протест има и във Витлеем на Западния бряг. Светлините на коледната елха там, които по традиция остават запалени до края на коледните и новогодишните празници, тази вечер ще бъде изгасени в знак на солидарност с жителите на ивицата Газа и като протест срещу израелските въздушни удари, предаде Франс прес. Новината съобщи кметът на Витлеем Виктор Батарсех.

"Израел саботира празниците с тези кръвопролития", каза той. Коледното дърво във Витлеем се издига пред базиликата "Рождество Христово". Сирия също протестира срещу ударите, които определи като "варварски престъпления". Дамаск призова в изявление на сирийското външно министерство за организиране на спешна среща на върха на арабските държави във връзка с израелската агресия срещу ивицата Газа. По-рано днес Иран, съюзникът на Сирия, също осъди ударите.  След масирания израелски удар срещу Газа стана ясно, че операцията е била под кодовото название „Разтопено олово". Източници от Хамас потвърдиха, че акцията е била неочаквана и е изненадала бойците на групировката. Въпреки че по-рано тази седмица част от ръководството и оперативните работници в Хамас минали в нелегалност, опасявайки се от израелски удар, голяма част от полицейските участъци продължили обичайната си работа.

Говорителят на Хамас Фаузи Бархум съобщи, че в групировката е получен сигнал, че Израел не смята да предприема каквато и да е военна операция в Газа. Въпреки това Хамас е очаквал атака като предишни, чиито цели са тренировъчни лагери и други незначителни обекти, а не учреждения, оказващи услуги на населението. От Хамас заявяват, че войната вече е обявена - „посланието към Израел е, че те преминаха границата и организацията ще реагира по същия начин".

Американският държавен секретар Кондолиза Райс каза, че палестинското движение Хамас носи вина за израелските въздушни удари по ивицата Газа, защото е подтикнало Израел към тази стъпка, като е прекратило споразумението за прекратяване на огъня с еврейската държава, предаде Ройтерс.

"САЩ категорично осъждат повтарящите се ракетни и минометни атаки срещу Израел и смятат Хамас за виновен за прекратяването на споразумението за спиране на огъня и за възобновяването на насилието в ивицата Газа", се казва в изявление на Райс, цитирано от Ройтерс.

"Незабавно трябва да се прекрати огънят. САЩ призовават всички страни в конфликта да изпратят хуманитарна помощ на невинния народ на ивицата Газа", се казва още в изявлението.

Същевременно говорителят на Белия дом Гордън Джондроу каза, че Райс и американският президент Джордж Буш са обсъдили случващото се в Близкия изток по телефона, след като Буш е бил запознат със ситуацията в ивицата Газа от съветника си по национална сигурност Стивън Хадли, предаде Ройтерс.

Лидерът на палестинското радикално движение Хамас Исмаил Хания заяви, че палестинците никога няма да сведат глава пред Израел, предаде Ройтерс.

"Ние никога няма да напуснем нашите земи, никога няма да вдигнем бялото знаме, ние никога няма да коленичим пред когото и да е, освен пред Бог", заяви Хания в писмо до палестинския народ, публикувано в сайт, изразяващ позициите на Хамас.

"Навсякъде има кръв, във всяка къща и на всяка улица има ранени и мъченици. Днес Газа беше окъпана в кръв. Тук ще има още мъченици и още ранени, но Газа никога няма да бъде сломена и ние никога няма да се предадем", се казва в писмото.

Над 205 души загинаха при израелски въздушни удари срещу централата на полицията в ивицата Газа, сред тях е началникът на полицията Тауфик Джабер. Ранените са стотици. Целта на обстрела е била "инфраструктура на терористи". Очевидци разказват, че атаките са извършени със самолети и бойни хеликоптери. /БТА/