Израелски въздушни удари убиха над 195 души в Газа
Израелски въздушни удари убиха над 195 души в Газа / БГНЕС
Над 195 души са загинали при израелски въздушни удари срещу централата на полицията в ивицата Газа, сред тях е началникът на полицията Тауфик Джабер, предаде Ройтерс, позовавайки се на телевизия Ал Джазира и радиото на Хамас. Ранените са над 300. Израелското военно командване потвърди, че са извършени въздушни удари и уточни, че цел на обстрела е била "инфраструктура на терористи".

Телевизията показа мъртви тела на пътя и спасители, отнасящи убити и ранени. Нанесени са сериозни щети по сградите. Хамас и други палестински групировки издадоха заповед въоръжените бойци да отмъстят за израелските нападения. Говорителят на полицията Ислам Шахуан заяви пред радиото на Хамас, че по време на нападенията в двора на полицията в град Газа се извършвала церемония по удостояване с офицерски чинове на новопостъпили полицаи.

Израелската авиация е изстреляла най-малко 30 ракети, твърдят очевидци. Най-малко двама души са убити, а 30 души са ранени при нападение срещу бежанския лагер Хан Юнис в ивицата Газа. Очевидци разказват, че атаките са извършени със самолети и бойни хеликоптери.

Кореспондент на Ройтерс съобщи, че пристанището на град Газа и сградите на силите за сигурност на Хамас са сериозно повредени. Към небето се издига гъст черен дим.

Египет отвори пропускателния пункт Рафах на границата с ивицата Газа, за да може да приема палестинци, предаде египетската информационна агенция Мена, цитирана от Франс прес.

Десетки ранени палестинци вече са превозени през Рафах, съобщи обществената телевизия. Президентът Хосни Мубарак е наредил ранените да бъдат лекувани в египетски болници.

Палестинският президент Махмуд Абас се е свързал с лидерите на редица арабски и други държави във връзка с израелските въздушни атаки срещу ивицата Газа.

"Предприехме спешно контакти с няколко арабски и други държави с молба да помогнат за прекратяване на агресията и на клането в ивицата Газа", е заявил Абас по телефона за агенция Фрас прес от Саудитска Арабия, където е на посещение. Като ответен удар бойци на Хамас изстреляха десетки ракети "Град" срещу Южен Израел. Една от ракетите е избухнала в граничното селище Нетивот, убивайки една жена и ранявайки четирима евреи, съобщи израелски телевизионен канал, цитиран от Асошиейтед прес. Израел обяви извънредно положение в граничните населени райони. Министърът на отбраната Ехуд Барак предупреди, че за жителите на Южен Израел предстои "нелек период, който при това няма да е кратък".

Израелската армия съобщи, че като част от офанзивата си срещу ивицата Газа може да извърши целенасочени нападения срещу лидери на групировката Хамас, предаде Ройтерс, като се позова на военна говорителка. Говорителката уточни, че първата фаза на израелската операция срещу Газа е приключила, но че действията срещу терористите ще продължат, а при необходимост ще бъдат разширени. Израел ще продължи операциите срещу въоръжените бойци в Газа, заяви пред израелското военно радио говорителят на израелското Министерство на отбраната Ави Бенаяху, цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

 

Той уточни, че израелската авиация е насочила ударите си срещу военно-тренировъчни лагери, правителствени офиси, складове за оръжие и командни центрове на терористичното движение Хамас. Тайната за тази операция е била съхранена до последно и изненадата е била пълна, посочи Бенаяху. Според него повечето от жертвите са "хора в униформите на Хамас".

Говорителят предупреди, че всеки, който помага на бойците, като им дава кръв или използва жени и деца за живи щитове, ще бъде смятан за терорист.

Израелската министърка на външните работи Ципи Ливни също защити израелската въздушна операция срещу обекти на Хамас в ивицата Газа, предаде Франс прес.

"Досега проявявахме сдържаност. Днес нямаме други варианти освен военната операция", заяви Ливни. "Само тази седмица стотина ракети и минометни снаряди бяха изстрели срещу израелски населени места. От тях 80 бяха изстреляни само за един ден", допълни дипломат номер едно на Израел.

"Трябва да защитим нашите цивилни от нападенията, като отговорим с военна операция срещу терористичната инфраструктура в Газа", каза Ливни.

В Бейрут ливанското проиранско шиитско движение Хизбула разкритикува някои арабски страни, че са съучастници на Израел в операцията срещу Хамас, предаде Франс прес.

"Американците взеха решението да се нанесат удари по Хамас, израелците го изпълниха, а арабите бяха съучастници", каза председателят на изпълнителния съвет на Хизбула Хашем Сафиедин пред хиляди членове на движението, събрали се в ливанската столица. "Арабското съучастничество поправи път за тази операция", допълни той.

Френският президент Никола Саркози и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана призоваха за незабавно прекратяване на израелските въздушни удари в ивицата Газа и на палестинския ракетен обстрел срещу Южен Израел.

Саркози осъжда загубата на човешки живот и изразява съболезнования на семействата на невинните жертви. В Брюксел Солана призова за незабавно примирие в Газа.

Арабските външни министри ще се съберат на извънредна среща в Кайро в неделя и понеделник, за да изработят обща позиция за израелските въздушни удари в ивицата Газа. Либия, която е единствената арабска страна в Съвета за сигурност на ООН, ще се опита да свика извънредно заседание на Съвета.

Русия призова Израел да прекрати военната операция срещу Газа, а Хамас да спре ракетния обстрел срещу израелската територия, съобщи външното министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС. /БТА/