Броят на жертвите на опустошителното земетресение, което удари Турция и Сирия, достигна най-малко 11 104, според властите.

В Турция броят на загиналите се е увеличил до най-малко 8574, като се съобщава за близо 50 000 други ранени, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на телевизионен брифинг в сряда, по време на посещение в райони на бедствие близо до епицентъра на земетресението в понеделник.

В Сирия се съобщава за най-малко 2530 убити в контролираните от правителството райони и регионите, контролирани от бунтовниците, казаха официални лица.

Хуманитарните агенции и работниците от службите за спешна помощ казват, че броят на жертвите вероятно ще нарасне още повече, тъй като много хора все още са в капан под развалините, а мразовитите метеорологични условия възпрепятстват спасителните усилия.
 

70 държави са предложили помощ на Анкара, а в зоната на разрушенията работят над 53 000 души, като нови екипи от Турция и чужбина продължават да пристигат в района.

Според СЗО - земетресенията в Турция и Сирия са засегнали около 23 милиона души.

земетресение Турция
БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган въведе бедствено положение в пострадалите райони.

“Сегашната ситуация изисква от нас да предприемем извънредни мерки. Обявяваме нашите 10 провинции, където се случи земетресението, за зони на бедствие. Решихме да обявим извънредно положение въз основа на пълномощията, дадени от член 119 в Конституцията, така че операциите за издирването и спасяването, както и всички допълнителни дейности, да бъдат извършени бързо. Това решение ще включва 10 провинции и ще трае три месеца”, заяви Ердоган. 
 

В понеделник серия от трусове до 7.8 по Рихтер удариха Турция и засегнаха граничните райони със Сирия. 

Аварийни екипи и доброволци продължават с опитите да търсят хора под руините. Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и автомобили.

земетресение Турция
БГНЕС