Много жители на засегнатия от унищожителните земетресения с магнитуд до 7,7 южен турски град Адана ще прекарат и тази нощ на открито. 

Хората, останали без подслон или които не могат да се приберат в домовете си, тъй като са били нанесени материални щети на жилищата им, са си напалили огън на улиците в град Адана. Камиони докарват дърва за огрев. Раздават се сандвичи и вода  на хората, сред които има и много малки деца.

Пред БТА няколко от жителите на Адана, принудени да прекарат нощта навън, казаха, че лошото в случая е, че през нощта става много студено. Същевременно повечето бедстващи хора запазват спокойствие и самообладание, макар някои от тях да споделиха, че са загубили близки или нямат връзка с тях. 

Хората опитват да съхранят надежда, че изчезналите им близки ще бъдат открити.

Турция трус
БГНЕС

Млада туркиня, загубила свои близки при земетресенията, изрази благодарността си по повод усилията на българските спасители за издирване на затрупани изпод отломките на разрушени здания турски граждани.

Друг жител на Адана – младият мъж Обен, каза, че трусът е продължил три минути и половина.

"Заваля и дъжд, избягахме в паника навън. Започнаха да падат всякакви предмети от сградата. Избягахме на улицата, беше много страшно. Баща ми се почувства много зле физически. И майка ми се уплаши. Всички се уплашихме много. Пътищата бяха затворени. Идваха линейки и помагахме на пострадалите. Беше много страшно", каза Обен.

По последни данни 146 души са загинали при трагедията в град Адана, който е един от най-слабо засегнатите градове от унищожителните земетресения, регистрирани в Южна Турция. 

Като цяло обстановката в Адана днес бе спокойна, макар в града да има 11 рухнали блокове, повечето от които не са стари. Огромен брой здания са с нанесени сериозни материални щети, точният им брой засега не е известен. Нанесени са били огромни материални щети и на много автомобили по улиците на града.

През целия ден по улиците на града се чуваше вой на сирени на линейки. На много места в града се виждаха катафалки.
Нора Чолакова/БТА