Турският президент Реджеп Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от земетресението.

На пресконференция, цитирана от Анадолската агенция, Ердоган съобщи, че досега са регистрирани 3549 смъртни случая и 22 168 ранени.

След трусовете: Бебе се роди в руините в Сирия, майката почина

"Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в нашата география и в света. Имаме 3549 загинали и 22 168 ранени. Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8000 наши граждани са спасени от развалините", добави той.

Досега в региона са изпратени 54 000 палатки, 102 000 легла и други стоки от първа необходимост, допълни президентът.

Българските спасители издирват оцелели под отломките на рухнал блок в Адана (СНИМКИ)

"На първо място, отпуснахме 100 милиарда лири на нашите институции за спешна помощ и подкрепа", продължи той. "В момента в района на катастрофата работят 53 317 души от издирвателно-спасителния и помощния персонал. Броят им се увеличава с всеки изминал час с екипи от Турция и чужбина. В допълнение към хилядите специализирани служители, нашата жандармерия дежури в района на бедствието с 54 товарни самолета, а командването на бреговата охрана дежури със свои 10 кораба и лодки", каза Ердоган. "В региона са прехвърлени близо 1000 линейки и 5 000. души здравен персонал в 2 самолета линейки."

Президентът Ердоган заяви още: "Образованието е преустановено до 13 февруари в училищата в цялата страна и до 20 февруари в училищата в района на бедствието." 
 
БГНЕС