Българският Червен кръст стартира кампания за набиране на финансови средства в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция, съобщиха от организацията.

Открита е специална банкова сметка в лева:

Банкова сметка IBAN: BG64UNCR76301078660913

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на кратък номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

От организацията съобщават, че са в готовност да предоставят от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

Българският Червен кръст обявява и кампания за набиране на материални дарения.

В момента най-неотложни са нуждите от:
  • нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки;
  • ново спално бельо;
  • нови топли завивки;
  • хигиенни материали (за лична хигиена).
От БЧК призовават за съпричастност и българските фирми-производители  да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със: семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии.

Даренията за София ще се приема в 9-та Районна служба на ПБЗН – ж.к. "Люлин" 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989, днес от 15:00 ч. до 18:00 ч., а в следващите дни от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК.

Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

Екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК отпътува за Турция, за да се включи в спасителните дейности на място. Организацията има готовност и да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв.
БЧК