/ iStock/Getty Images
Над 1000 души са се завърнали доброволно в Сирия след 2017 г. с финансова подкрепа от германското правителство, съобщи днес германското вътрешно министерство на страната по запитване от ДПА.

Федералната служба за миграцията и бежанците е платила за 199 завръщания през 2017 г., за 466 през 2018-а и за 347 през 2019 г., съобщи министерството.

Фактическият брой на доброволните пътувания към Сирия вероятно е по-голям, защото не от всички федерални провинции са били отправени искания за финансиране на такива пътувания, добавят от министерството.

Башар Асад уволни сирийския премиер

Поради "продължаващата трудна ситуация със сигурността", в момента доброволни завръщания в Сирия не се предлагат активно, сочи информационната страница за такива програми на федералното правителство.

Федералното правителство и регионалните власти финансират доброволни завръщания към страни на произход от над 40 години. Освен пътни разходи и грантове, завръщащите се получават и парични помощи, с които да могат да започнат нов живот в родината си, отбелязва ДПА.

Почти 630 000 сирийци са поискали убежище в Германия от началото на гражданската война там и повечето от тях са получили защитен статут.
БТА