/ БТА
Външното ни министерство съобщи за опасно време, силен вятър и дъждове в райони на Ирландия поради бурята Джослин“. 

Ирландската национална метеорологична служба публикува съобщение, че се очаква се да се развият много силни югозападни до западни ветрове със силни и разрушителни пориви.

Предупреждението на местните власти за района на Галуей и Майо е с оранжев код и с валидност до 00:00 ч. (местно време) на 24 януари. За района на Донегал предупреждението е за оранжев код с валидност до 02:00 ч. (местно време) на 24 януари.

В предупреждението се посочва, че съществува възможна опасност от големи крайбрежни вълни, много трудни условия за пътуване, паднали дървета, повреди на електропроводи.
При необходимост от съдействие, българските граждани в Република Ирландия, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Дъблин, на следните номера: +353 01 660 32 93, +353 01 660 30 22. Сигнали може да се подават и на имейл адрес: Embassy.Dublin@mfa.bg 

През изминалите дни бурята „Иша“ връхлетя Обединеното кралство. Бурята наложи спиране на влакове и отлагане на полети, а хиляди домакинства бяха оставени без електрозахранване.

Най-тежко засегната е Шотландия, където ураганни ветрове със скорост 144 км/ч предизвикаха спиране на железопътните услуги, а десетки полети от Единбург и Глазгоу бяха отменени. В Южна Англия също бяха засегнати жп услугите, включително връзката на Лондон с летище „Гетуик". Операторът на електропреносната мрежа на Великобритания „Ю Кей Пауър Нетуъркс“ обяви, че е възстановено електрозахранването в голяма част от засегнатите обекти в източната и югоизточната част на Англия, но около 45 000 домакинства в Северна Ирландия остават без електричество. В Шотландия железопътната инфраструктура няма да работи, докато релсовият път се проверява за увреждания в резултат на бурята.
Биляна Иванова/БТА