Външното министерство на Руската Федерация предложи безплатнта ваксинация на всички чужди дипломати и семействата им с руската ваксина Спутник V
Външното министерство на Руската Федерация предложи безплатнта ваксинация на всички чужди дипломати и семействата им с руската ваксина Спутник V / Gulliver/Getty Images
Руското външно министерство е изпратило покани за безплатни ваксинации с руската ваксина „Спутник V” до всички чуждестранни посолства в Москва, пише "Комерсант", позовавайки се на служители на няколко посолства.

Според вестника има готовност за имунизацията срещу коронавирус на 12 хиляди дипломати и техните семейства. Различните дипломатически мисии обаче реагираха по различен начин на поканата за ваксинация. Поканата от Министерството на външните работи беше приета от служители на посолствата на страните, в които е разрешено използването на руската ваксина “Спутник V” - държавите от ОНД (Общност на независимите държави), Азия, Африка и Латинска Америка.

В посолствата на западните страни реакцията не беше толкова еднозначна. Например посолството на САЩ в Москва заяви, че посланик Джон Съливан няма да бъде ваксиниран, защото „не би искал да приема доза от “Спутник V”, предназначена за руски гражданин“. Според вестник The Washington Post, позовавайки се на източници, някои американски дипломати биха искали да бъдат ваксинирани с руската ваксина.

Служители от няколко дипломатически мисии казаха пред "Комерсант", че не им е забранено да бъдат ваксинирани със “Спутник“, но не им се препоръчва да бъдат ваксинирани преди руската ваксина да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Италианският посланик в Русия Паскуале Терачано, обаче, се ваксинира със „Спутник V” още преди поканата на външното министерство.

Самото външно министерство заяви, че предоставяйки на чуждестранните дипломати възможност да се ваксинират, Руската федерация изпълнява задълженията си по международните договори, включително спазвайки разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., за да осигури условия за изпълнение на техните функции и за тяхната сигурност.

Превод и редакция: DarikNews