/ iStock/Getty Images
Температурите достигнаха рекордните 21 градуса по Целзий в Алерт, най-северното постоянно населено място на планетата, на по-малко от 600 мили от Северния полюс, съобщи канадската метеорологична служба, цитирана от АФП.

"Това е доста феноменално като статистика, но е само един пример сред стотици и стотици други такива, установяващи глобалното затопляне," каза Армел Кастелан, метеоролог от канадското министерство на околната среда.

Нивото на океаните може да се покачи с 2 м до края на века

Температурата от 21 градуса по Целзий бе измерена в неделя в Алерт, постоянна военна база на 82-ия паралел, която от 1950 г. е дом на и на метеорологична станция. През октомври миналата година доклад на ООн предупреди, че времето да се предотврати глобалното бедствие изтича и че избягването на хаоса в климата ще изисква безпрецедентна трансформация на обществото и световната икономика.

Такива върхове толкова далеч на север са "напълно зашеметяващи", каза Кастелан и отбеляза, че "за една седмица и половина регистрирахме много по-високи температури от обичайните."
 

iStock/Getty ImagesОт 2012 г. има няколко дни, когато температурата се е повишила до 21 градуса край бреговете на Северния ледовит океан. Средната дневна температура в Алерт през юли е около 10 градуса.

"Не е преувеличено да го наричаме арктическа топлинна вълна", казва Дейвид Филипс, старши климатолог в Канада.

В края на XXI век ни очакват по-горещо лято и по-мощни бури

Прогнозните модели на канадското правителство "показват, че това ще продължи до началото на септември", каза той.

Сегашната топлинна вълна се дължи на високото атмосферно налягане, което се намира над Гренландия, което е "доста необичайно" и изпраща южни ветрове до Северния ледовит океан.

Арктика се нагрява три пъти по-бързо от други части на планетата, каза Кастелан и подчерта необходимостта от драстично намаляване на въглеродните емисии.
 
 
БГНЕС