Морското равнище се покачва много по-бързо през последните 20 години
Морското равнище се покачва много по-бързо през последните 20 години / Thinkstock/Getty Images

Морското равнище се покачва много по-бързо през последните две десетилетия, отколкото в миналото, и застрашава крайбрежията по цял свят - от Флорида до Бангладеш, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Нов анализ на данните от повече от 600 уреда за измерване на приливите показа, че през по-голямата част от 20-и век покачването на морското равнище е било по-малко, отколкото установеното в предишни изследвания. Преди около 25 години обаче то започва да се увеличава по-бързо и темпът е много по-драматичен отколкото показват предишните изчисления. Новият анализ "показва, че ускоряването през предишните две десетилетия е с 25 процента по-голямо, отколкото се смяташе досега", казва канадецът Карлинг Хей, който ръководи екип на Харвардския университет.

Покачването на морското равнище е било средно 1,2 мм годишно от 1901 до 1990 г. - по-малко от предишните оценки. То се е повишило до 3 мм годишно през предишните две десетилетия, явно заради по-бързото топене на ледовете.

Миналата година Междуправителствената експертна група по климатичните промени отчете темпа на покачване за периода 1901 -1990 като 1,5 мм годишно, т.е. по-малък скок към сегашните 3мм. Резултатите от новото изследване могат да се отразят на прогнозите за бъдещия темп на покачване на морското равнище, особено тези, които се основават на исторически тенденции.

Източник: БТА