Мнозинството от руснаците се възхищават на управлението на Сталин
Мнозинството от руснаците се възхищават на управлението на Сталин / снимка: БГНЕС

Мнозинството от руснаците се възхищават на начина, по който Йосиф Сталин е управлявал Съветския съюз, показва допитване, публикувано на фона на противоречивите мнения на обществеността в навечерието на 130-годишнината от рождението на диктатора, съобщи Франс прес. Според допитването на руския Център за проучване на общественото мнение 54% от участниците високо ценят лидерските качества на Сталин, докато при осем на сто е обратното.

Към 37% от запитаните казват, че се отнасят положително към Сталин, докато 13 процента изпитват непоносимост към "Бащицата на народите", роден на 21 декември 1879 г. Двадесет и осем на сто от анкетираните в началото на декември 1600 души заявяват, че личността на Сталин им е безразлична, като при по-младите участници в допитването този дял е по-голям - 38%, допълва БТА. 58% от запитаните смятат, че днешна Русия вече не се нуждае от ръководител като Сталин.

В Русия диктаторът е почитан за победата на СССР във Втората световна война и наред с това обвиняван за насилствената смърт на милиони хора, припомня АФП.