Мишел Барние
Мишел Барние / БГНЕС
"Нуждаем се от много повече време", за да постигнем сделка за Брекзита, призна днес главният европейски преговарящ Мишел Барние, цитиран от Ройтерс. В същото време, в началото на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, Барние обеща, че ще се работи спокойно и търпеливо по въпроса.
 
"Работим много през последните няколко седмици и дни и нощи с британските делегации, за да постигнем всеобхватно споразумение за оттеглянето (на Великобритания от ЕС)", отбеляза главният европейски преговарящ. "Все още не сме постигнали такова", призна в същото време Барние и добави: "Нуждаем се от време, нуждаем се от много повече време. Ще продължим да работим през следващите седмици спокойно и търпеливо".

Борисов за Brexit: Важно е да намерим най-добрия изход за всички
 
Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи каквото може, за да помогне на Европейския съюз да постигне споразумение с Великобритания за Брекзита, предаде Ройтерс. Все още няма сделка, призна обаче Меркел на пристигане за срещата на върха на ЕС в Брюксел.
 
Германският канцлер обяви, че иска "добри отношения с Великобритания". "Щяхме да сме щастливи, ако сделката за излизането бе готова. Вместо това ние сме готови на 90 процента. Но аз ще се заема с въпросите в добър дух и ще опитам всичко за постигане на споразумение. Това би било най-доброто решение и за двете страни", каза Меркел. Френският президент Еманюел Макрон увери, че "не сме толкова далеч от сделка". "Постигнахме голям напредък за Брекзита, сега е време да постигнем споразумение", отбеляза той.

Британски медии за Брекзит: Преходният период може да бъде удължен
 
Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, изрази надежда за сключване на сделка "през следващите седмици или месеци". "Няма причина за драматизиране на ситуацията за Брекзита, нищо не подсказва, че преговорите ще се провалят", подчерта Курц. Той добави, че би приветствал "дори и малка стъпка в правилната посока" на днешната среща на върха на ЕС.