/ thinkstock
Преходният период при излизането на Великобритания от Европейския съюз, който би трябвало да започне на 29 март догодина и да продължи 19 месеца, може да бъде удължен, отбелязва британският печат преди срещата на европейския съвет тази вечер, на която ще бъде обсъден ходът на преговорите за Брекзит.

Европейски лидери са оптимисти за сделката за Брекзит

В. "Таймс" цитира министъра на международната търговия Лиъм Фокс, който смята, че срокът на прехода може да се удължи до края на 2020 г. Според всекидневника министър-председателката Тереза Мей трябва да проучи точно тази възможност като възможен изход от задънената улица, в която изпаднаха преговорите. "Таймс" припомня, че през прехода Обединеното кралство ще запази съществуващите връзки с ЕС, но няма да има свои представители нито в Еврокомисията нито в Европейския парламент.

Брекзит: няколко неща, които трябва да знаете за последната фаза от преговорите

На среща с министрите си вчера Мей е била принудена да признае, че желанието на Брюксел за прокарване на граница през Ирландско море и за оставане на Северна Ирландия в митническия съюз с ЕС продължава да е основният и за момента неразрешим проблем пред постигането на споразумение, посочва "Таймс". Според друг източник на вестника все още има надежда в митническия съюз да остане цяла Великобритания. Той обаче признава, че е абсолютно неясно как може да стане това и постижимо ли е изобщо. По информация на "Таймс" Германия също би искала преходният период да се удължи.

Юнкер е убеден, че ЕС ще постигне споразумение с Лондон за Брекзит

В. "Файненшъл таймс" съобщи, че ръководителят на преговорния екип от страна на ЕС Мишел Барние гледа благосклонно на удължаване на преходния период с една година. В навечерието на среща на върха в Брюксел Барние казал пред министрите от 27-те страни членки, че Брюксел е готов да предложи нови идеи за постигане на сделка до следващия месец, допълва вестникът.

В. "Дейли телеграф" коментира позициите на страните от ЕС, като сред най-важните са тези на Франция и Германия, но по различни причини. Франция разчита да получи максимална политическа и икономическа изгода от напускането на Великобритания. Германия, в лицето на Ангела Меркел, е по-скоро в изчаквателна позиция, отбелязва всекидневникът. С наближаването на преходния период става все по-очевидно, че в играта се намесва бизнес лоби, което вече заявява, че евентуален Брекзит без споразумение ще е катастрофа за ЕС. Това дава основание на британските анализатори да се надяват Меркел да се намеси и да не допусне "разрушителен Брекзит".

Сделката за Брекзит: споразумение или още преговори

Позовавайки се на британския министър на финансите Филип Хамънд "Дейли телеграф" припомня също, че Обединеното кралство ще трябва да изплати на ЕС до 36 милиарда лири (47,5 милиона долара) компенсации за напускането си, ако на преговорите за Брекзита Лондон не успее да договори сключването на търговско споразумение. 
БТА