/ Thinkstock/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че все още е възможно да се постигне напредък към споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) по условията за Брекзит, след като в неделя двете страни не постигнаха съгласие преди срещата на лидерите на ЕС в сряда в Брюксел, предаде АФП.

Брекзит: няколко неща, които трябва да знаете за последната фаза от преговорите

"Вярвам в колективния разум, мисля, че можем да постигнем напредък", отвърна Макрон на въпрос дали е възможно да се постигне споразумение до края на годината въпреки липсата на съгласие. Той обаче напомни, че Франция е готова за всички сценарии, включително и за възможността да няма споразумение преди ефективното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март догодина.
 

Gulliver/Getty Images


След общата пресконференция вчера с южнокорейския си колега Мун Дже-ин Макрон каза, че ще до края на деня ще разговаря с британската министър-председателка Тереза Мей.
Европейският съюз обяви вчера, че ускорява подготовката за възможността да няма споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит, добавя АФП.

Брекзит без договор: Лош за Великобритания, лош и за ЕС

Холандският премиер Марк Рюте и австрийският канцлер Себастиан Курц заявиха, че според тях все още е възможно да се постигне сделка за Брекзит, въпреки че въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия остава нерешен, предаде АП. Курц и Рюте се срещнаха преди европейската среща на върха в сряда.
 

Gulliver/Getty Images


Юнкер е убеден, че ЕС ще постигне споразумение с Лондон за Брекзит

Рюте заяви снощи: "Въпросът не е дали са необходими отстъпки. Въпросът по-скоро е можем ли, като продължим да преговаряме и да сме възможно най-креативни, да постигнем решение на последните неуредени проблеми".

Курц е на мнение, че въпросът за ирландската граница "е по-скоро тактически, отколкото проблем, на който не може да се намери решение".
БТА