/ iStock/Getty Images
Беларус и Египет подписаха договор за съвместно производство на безпилотни самолети. Споразумението е на стойност 1 милион долара. Това разказа пред журналисти председателят на беларуската Национална академия на науките Владимир Гусаков, цитиран от ТАСС.

Франция нанесе първия си удар с въоръжен дрон

"Преговаряхме с египетските партньори и изготвихме добър договор - за около милион долара - за доставка и обособяване тук на производство на безпилотни самолети, както и за обучение на специалисти", каза Гусаков. Изказването му разпространи агенция БелТА. По думите му Египет се интересува и от беларуски разработки в областта на изкуствения интелект, електротранспорта и биотехнологиите. "С други думи, идваме тук за дълго", каза ръководителят на НАН.

Турция въоръжава Украйна с дронове

Моделите, които се планира да бъдат произвеждани в Египет, бяха представени на изложението "Беларус-Египет. Партньорство с поглед към бъдещето", което се провежда в новата административна столица на Египет, на 45 км източно от Кайро. Сред тях са няколко модела на безпилотния самолет "Бусел", комплексите "Мишен", "Ястреб" и "Буревестник МБ".

Беларуска делегация начело с президента Александър Лукашенко е в Египет на официално посещение. В сряда той имаше разговори с египетския президент Абдел Фатах Сиси. В същото време там се провежда и борса, на която преговарят над 30 беларуски и около 120 египетски компании.
БТА