/ БГНЕС
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще информира лидерите на страните от Югоизточна Европа на среща на върха в петък вечерта в Солун за провокациите на Турция, както и ще обсъди с тях ролята на Северна Гърция като входна точка за енергийни и други стоки в региона, пишат гръцките медии.

Както заяви лидерът на южната ни съседка в петък в ефира на солунското общинско радио "Fm100", срещата на върха „ще даде възможност за изчерпателно обсъждане на предизвикателствата пред широкия регион, за да се видят най-добрите начини за справяне с икономическата криза и последиците“ от ситуацията в Украйна.

„Ще имам възможност да информирам колегите си за турската провокативност, каквато тя се прояви през последните седмици, но в никакъв случай на тази среща на върха Турция не е основна тема на обсъждане. Нашият интерес е насочен към Югоизточна Европа и водещата роля, която Гърция, Северна Гърция и особено Солун могат да играят като портал за внос на стоки и енергия. Гърция се връща динамично към Югоизточна Европа, Балканите и, разбира се, северногръцките компании ще бъдат главните участници в тези големи усилия“, подчерта Мицотакис.

Той отбеляза, че днешната среща на върха в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) ще бъде възобновяването с по-интензивни усилия, за да могат, образно казано, „страните от Западните Балкани да се закотвят в безопасното пристанище на Европа“.

Мицотакис каза, че е било негова инициатива срещата на върха да се проведе в Солун и за него е удоволствие и чест, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германският канцлер Олаф Шолц, които той лично е поканил да се присъединят, ще присъстват лично, за да се подчертае голямото значение, което се придава на страните от Западните Балкани.

Според гръцките власти срещата на върха ще се проведе при закрити врата. Мицотакис ще открие работата си вечерта и ще говори на пресконференция след края от срещата на върха, която ще бъде излъчена по местната телевизия. Освен Гърция, в срещата на върха ще участват лидерите на България, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Турция.

Мицотакис обяви на 3 май изграждането на плаващ терминал за втечнен природен газ (ВПГ) в гръцкия пристанищен град Александруполис. Тогава министър-председателят отбеляза, че засега единственият действащ ВПГ терминал в Гърция в град Ревитус близо до Атина, поради разширяването си, ще увеличи капацитета си със 155 хиляди кубически метра природен газ, а терминалът в Александруполис ще добави още 154 хиляди кубични метра за страната.

Според Мицотакис тези гръцки ВПГ терминали ще могат напълно да покрият не само националния пазар, но и да заменят значителна част от доставките на руски газ за Балканите, в комбинация с модернизацията на някои газопроводи и експлоатацията на газовите интерконектори Гърция - България, България - Сърбия, Гърция - Северна Македония. Допълнителни количества природен газ могат да се изпращат през България и Румъния за пазарите на Молдова и Украйна, каза още премиерът.