Междусирийските преговори дават надежди, Русия прояви разбиране към опозицията
Междусирийските преговори дават надежди, Русия прояви разбиране към опозицията / БГНЕС

Междусирийските преговори в Астана дават надежда за качествено ново равнище на преговорите. Това заяви пред журналисти специалният представител на руския президент по регулирането на сирийския конфликт Александър Лаврентиев, който е и ръководител на руската делегация на преговорите в Астана.

"Това ни позволява да излезе на качествено ново равнище на преговорния процес", изтъкна той.

Русия, Иран и Турция готови да станат гаранти за мира в Сирия (ВИДЕО)

Сирийската делегация на преговорите в Астана може да се убеди, че Русия е надежден партньор, заяви още руският дипломат. "Първоначално имаше известно недоверие, но впоследствие делегацията на опозицията разбра, че в лицето на Русия има надежден партньор, който държи на думата си", поясни Лаврентиев.

Според него страните от преговорите в Астана демонстрираха разумен подход, което не позволи провала на срещата. Лаврентиев добави, че експерти от Русия, Иран и Турция ще продължат работата по редица въпроси, включително по физическото разграничаване на опозицията от терористите.

Сирийските кюрди не получиха покана за преговорите в Астана

Сирийската опозиция смята, че срещна разбиране от страна на Русия по време на преговорите в Астана, обяви пред журналисти говорителят на нейната делегация Яхия ал-Ариди. "Срещнахме разбиране от страна на Русия. Виждаме, че те постигнаха своите военни цели и сега искат политическо регулиране", допълни той.

Башар Асад е оптимист за преговорите в Астана

Ал Ариди добави, че опозицията очаква Русия за работи върху регулирането, което е съгласувано от международната общност, включително в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

"Проведохме отделна среща със специалния представител на руския президент за Сирия Лаврентиев. Задълбочено обсъдихме политическите въпроси, макар че главната тема бе осигуряване на примирието", посочи опозиционният говорител.

Източник: БГНЕС