Асад е оптимист за преговорите в Астана
Асад е оптимист за преговорите в Астана / БГНЕС, архив

Сирийският президент Башар Асад се отнася с оптимизъм към изгледите за преговори за Сирия в Астана, заяви френски депутат, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Тиери Мариани, който заедно с още двама свои колеги от Националното събрание на Франция беше в Сирия тези дни и посети град Алепо, каза, че разговорът с Асад е продължил повече от час. В него сирийският президент е заявил, че възлага големи надежди на предстоящите преговори в Астана, организирани от Русия, Турция и Иран.

Той е подчертал, че е готов да преговаря с 91 бунтовнически групи, но без "Ислямска държава" и "Джебхат ан нусра". "Отнасям се с оптимизъм към това и съм готов за помирение с тях, при условие че сложат оръжие", казал Асад.

В разговора с френските депутати сирийският президент е заявил, че Турция е нестабилна страна поради курса, следван от нейния президент Реджеп Тайип Ердоган, който по думите му е "пратил в затвора повече политически затворници, отколкото всички арабски страни, взети заедно". Той е казал, че няма доверие на турския президент, защото Ердоган е ислямист.

Асад е осъдил политиката на Франция, която според него е съдействала за разпалване на конфликта в Сирия. По думите му Париж е "заемал откъсната от реалността позиция и е подкрепял терористични групировки".

"Такава политика не донесе никаква полза на френския народ", казал Асад. Той е изразил съжаление за това, че френските депутати са попаднали под обстрел вчера в района на летището в Алепо. "Сирийците от самото начало на кризата постоянно са подложени на подобни нападения от бандитски групи, техни жертви са станали десетки хиляди мирни граждани", заявил Асад.

Той е изразил надежда, че "френските парламентаристи, пристигнали на посещение в Алепо и видели със собствените си очи разрушенията, нанесени на града от терористите, ще представят истинна картина за случващото се в Сирия пред общественото мнение на Запада".

Френските депутати Тиери Мариани, Никола Дюик и Жан Ласал пристигнаха в Сирия в петък. Те посетиха историческата част на Алепо, разгледаха средновековна цитадела, Омаядската джамия и две старинни църкви. На летището в града те станаха свидетели на ракетен обстрел, като една от ракетите падна близо до сградата. Ласал каза, че "това явно не е бил случаен обстрел, тъй като първата ракета е паднала буквално няколко минути след пристигането на делегацията на летището". Парламентаристите бяха придружавани от журналисти и представители на действаща във Франция организация на християните от Близкия изток.